Lopend Vuur: Meer camera's maken de Groninger binnenstad veiliger

Cameratoezicht in de Groningse binnenstad, met de Martinitoren
Cameratoezicht in de Groningse binnenstad, met de Martinitoren © ANP/Hollandse Hoogte/Venema Media
VVD en Stadspartij 100% voor Groningen willen meer cameratoezicht in de Groninger binnenstad. Ze vinden het huidige cameratoezicht in de binnenstad te beperkt.
‘Ik ben geen fan van cameratoezicht, maar wel van een veilige binnenstad’, zegt VVD-fractievoorzitter Ietje Jacobs. 'Wij hebben gezien dat het uitgaansgebied in Groningen is vergroot en dat het cameratoezicht niet is meegegroeid. En dan zie je dat er ernstige incidenten plaatsvinden buiten het oog van de camera. De oproerkraaiers, om het zo maar eens te zeggen, weten waar de camera’s hangen en nemen honderd meter verderop iemand te grazen.'
Volgens Jacobs kan de politie niet snel op de plaats zijn waar incidenten plaatsvinden, omdat ze niet kunnen zien wat er gebeurt.
De camera's moeten vooral komen op de plekken waar het geweld plaatsvindt in het uitgaansgebied. 'Ik zou niet willen zeggen dat je overal waar wat gebeurt een camera moet ophangen. Maar wat je nu ziet, is dat in de Oude Ebbingestraat wordt iemand neergestoken en de politie is er te laat bij. Dan wordt er aan ondernemers en bezoekers gevraagd: Heeft u iets gefilmd?'
Op dit moment gaat het beide politieke partijen nog puur om het uitgaansgebied. Uiteindelijk wil Jacobs de discussie wel breder trekken. Ze denkt daarbij aan P+R Kardinge of Selwerderhof, waar recent vernielingen waren.
Hoe kijk jij hier naar? Ons Lopend Vuur:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Kerncentrales

'Kernenergie is de oplossing voor ons energieprobleem' was gisteren ons Lopend Vuur. Van de 2,649 stemmers vond 64 procent kernenergie inderdaad een goed idee. 36 procent was het daar niet mee eens.