Strijd om 'Hoog Hammen' nog niet gestreden: 'We stappen naar de rechter'

Boerderij Hoog Hammen
Boerderij Hoog Hammen © FPS/Jos Schuurman
De gemeente Midden-Groningen heeft terecht besloten om boerderij 'Hoog Hammen' bij Overschild geen monumentenstatus te verlenen. Dat besluit moet alleen wel beter gemotiveerd worden, adviseert de onafhankelijke bezwarencommissie van de gemeente. Het college van Midden-Groningen neemt dat advies over.
Het bezwaar was ingediend door de Stichting Hoop voor Hoog Hammen, om af te dwingen dat de boerderij alsnog een monumentale status zou krijgen. Daardoor zou de culturele waarde van het pand beter gewaarborgd zijn. Voorzitter Leanne Nobel reageert teleurgesteld op het besluit van de bezwarencommissie.
'Dit is erg jammer. Het is het zoveelste voorbeeld van een overheid die het particulier belang boven het publieke belang stelt. Wij gaan hier zeker niet mee akkoord en stappen naar de rechter', aldus Nobel.

Voorgeschiedenis

De Stichting Hoop voor Hoog Hammen lag lang op pole position om de boerderij aan te kopen. Met de gemeente Midden-Groningen lag een afspraak dat de boerderij een monumentale status zou krijgen als het in bezit zou komen van de stichting. Toch liep het anders. Het benodigde geld, onder meer van het Nationaal Programma Groningen, kwam niet op tijd rond. De eigenaar van de boerderij verkocht Hoog Hammen vervolgens aan een andere partij.

Inbraak en vernielingen

Niet lang na de verkoop werd er bij de boerderij ingebroken en een deel van het interieur vernield. Na overleg met de nieuwe eigenaar heeft de gemeente Midden-Groningen vervolgens afgezien van het toekennen van een monumentale status aan het pand. De gemeente heeft het standpunt dat de monumentale waarde van het pand vooral zat in het interieur, maar dat dit dusdanig is aangetast door de inbraak dat een monumentale status niet meer van toepassing is.

Betere motiveren

De stichting Hoog Hammen blijft zich ondanks het mislopen van de boerderij sterk maken voor behoud van het pand. Daarom is bezwaar gemaakt tegen het besluit van de gemeente. Na een nieuw onderzoek naar de status van het interieur besloot de onafhankelijke bezwarencommissie dat de gemeente terecht geen monumentale status heeft toegekend aan de boerderij. De bezwarencommissie vindt wel dat het gemeentebestuur het besluit beter moet onderbouwen.
Hollands Hoop

De boerderij Hoog Hammen is bekend van de tv-serie en het gelijknamige theaterstuk 'Hollands Hoop'. De Groningse acteur Marcel Hensema speelt in de serie en het theaterstuk de rol van een forensisch-psychiater die zich na een burn-out toelegt op een wietplantage op de boerderij.