CDA Groningen wil zelf actie ondernemen tegen buitenslapers: 'Desnoods achteraf rekening naar Den Haag'

Een asielzoeker ligt op het gras voor het aanmeldcentrum
Een asielzoeker ligt op het gras voor het aanmeldcentrum © ProNews
In Provinciale Staten is woensdagavond een debat over de situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het CDA in Groningen wil er alles aan doen om buitenslapers te voorkomen en vroeg het debat aan.
Volgens CDA-fractievoorzitter Robert de Wit moet er een ondersteunend signaal komen naar de veiligheidsregio Groningen en de gemeente Westerwolde. ‘Wij zijn niet verantwoordelijk, maar dit probleem is groot, dat we doen wat we kunnen om de gemeente te ondersteunen’, zegt De Wit op Radio Noord.

Beroep op andere gemeenten

De verwachting is dat er vanaf half juni weer mensen buiten moeten slapen, doordat het aanmeldcentrum vol zit. ‘Wat ons betreft is dat onacceptabel. Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers, red.) is het met ons eens, dus de druk richting Den Haag moet op zoveel mogelijk plekken worden opgevoerd.’ Daarnaast wil De Wit ook een beroep doen op andere provincies en gemeenten, in de hoopt dat die solidair zijn als het uit de hand dreigt te lopen.
CDA-lijsttrekker Robert de Wit
CDA-lijsttrekker Robert de Wit © Frits Emmelkamp/RTV Noord

Zelf actie ondernemen

‘Het voelt ontzettend machteloos. We moeten er niet aan denken dat er mensen op straat moeten slapen, dat dat gebeurt binnen onze provinciegrenzen.’ Als het toch dreigt te gebeuren, wil hij aan het college van Gedeputeerde Staten vragen welke mogelijkheden er zijn om dit te voorkomen.
‘En als de staatssecretaris niet bereid is om in te grijpen, willen we kijken of we middelen hebben om er zelf wat aan te doen. Desnoods sturen we dan de rekening achteraf naar Den Haag.’ De bedoeling is om mensen te spreiden en een fatsoenlijke opvangplek te bieden.

Motie in stemming

In het debat woensdag wil De Wit de toezegging dat het college van de Provinciale Staten bezig gaat met het voorkomen van buitenslapers. ‘Maar wat we vooral willen, is samen met andere politieke partijen kijken welke ideeën en voorstellen daar leven, die willen we bundelen in een motie en dat in stemming brengen bij de Provinciale Staten.’