Brand in restaurant Leek is onder controle, ramen en deuren mogen weer open (update)

De brand in een Chinees/Indisch restaurant aan de Tolberterstraat in Leek is onder controle. Dat meldt de brandweer op Twitter. 'De ramen en deuren mogen weer open.'
De brandweer is nog enkele uren bezig met nablussen en daarbij kan 'enige rookoverlast' ontstaan. De bewoners/eigenaren van omliggende panden kunnen ondertussen terug naar hun woning of bedrijf. De brandweer heeft hun panden gecontroleerd op de aanwezigheid van koolmonoxide. De stichting Salvage is aanwezig om gedupeerden te helpen bij het afhandelen van de schade.
Brandweer heeft handen vol aan brand in Leekster restaurant

Overslaan naar andere panden voorkomen

Rond het middaguur slaagde de brandweer erin te voorkomen dat de brand oversloeg naar omliggende panden. De zwarte rook was toen ook verdwenen. Er stonden vier bluswagens paraat om in geval van nood mee te helpen, maar die zijn niet ingezet.
Een kraan voerde binnen in het pand sloopwerkzaamheden uit, zodat de brandweer 'beter en veiliger kon blussen', zei brandweerwoordvoerder Johan Bosklopper. Bij de brand zijn geen slachtoffers gevallen. Het vermoeden bestaat dat de brand in de keuken van het restaurant is ontstaan, maar de precieze oorzaak van de brand wordt onderzocht.
De rookwolken in Leek te zien vanuit de richting Roden
De rookwolken in Leek te zien vanuit de richting Roden © Steven Radersma/RTV Noord

NL Alert

Vanwege de rook werd woensdagmorgen een NL-Alert verstuurd. Op Twitter riep de brandweer op: 'Kom niet naar de brand toe en geef hulpverleners de ruimte.'
Beelden van de brand:
Een aantal bussen van Qbuzz rijdt om vanwege de brand:
Het NL-Alert
Het NL-Alert © RTV Noord
Dit bericht is gedurende de dag meerdere keren bijgewerkt.