Noodopvang Expo Assen wordt 'wachtkamer' voor Ter Apel

De Expo in Assen
De Expo in Assen © Floor Visser/RTV Drenthe
De tijdelijke noodopvang in Expo Assen wordt vanaf 1 juli een wachtkamer van het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de noodopvang kunnen vijfhonderd asielzoekers verblijven. De opvang blijft open tot 1 oktober.
Daarover zijn de eigenaar, de gemeente Assen en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) het eens geworden, schrijft RTV Drenthe.
De Expo Assen, voorheen een evenementenlocatie, fungeert sinds november 2021 als opvang voor asielzoekers, bedoeld om het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. De huuroverkomst zou eigenlijk eind mei verlopen. De eigenaar van de hal, Lenferink Groep Zwolle, wil de ruimte omtoveren tot locatie voor een dagje uit. Onder meer een kartbaan, padelcomplex en klimwand komen in de ruimte.

Plek voor 500 asielzoekers

De noodopvang stopt, maar de hal wordt nu dus een wachtkamer om Ter Apel te ontlasten. Ook moet die 'overlooplocatie' ervoor te zorgen dat mensen in de toekomst niet buiten hoeven te slapen, zoals afgelopen zomer het geval was bij het aanmeldcentrum. Het COA heeft namelijk grote moeite om voldoende opvangplekken te vinden voor asielzoekers die wachten op een beoordeling van hun asielaanvraag.
De asielzoekers melden zich eerst in Ter Apel. Mocht daar geen plaats zijn, dan worden zij naar de hal in Assen gebracht in afwachting van hun registratie en identificatie. In de hal is het verblijf maximaal drie tot vijf dagen. Daarna gaan ze terug naar Ter Apel en stromen ze door naar een andere opvanglocatie.
Er kunnen maximaal vijfhonderd mensen in de hal. Mocht dat niet meer nodig zijn, dan kan het zijn dat er eerder wordt afgeschaald. De bewoners die op dit moment in de Expo verblijven, worden door het COA overgeplaatst naar een andere plek.

Betere leefomstandigheden

De leefomstandigheden in de opvang waren niet altijd goed. Bewoners in de hal protesteerden meerdere keren tegen de slechte leefomstandigheden in de noodopvang en de stroperige asielprocedure. Ze vinden dat het COA meer moet doen om hun situatie en toekomstperspectief te verbeteren.
Na die demonstratie stelde de gemeente Assen als voorwaarde dat de noodopvang beter moet worden ingericht voor langdurig verblijf en dat het COA meer dagbesteding moet aanbieden. Daarop kwamen er mogelijkheden om te koken.
Ook nu blijft de noodopvang van sobere aard. De asielzoekers krijgen bed, bad en brood. Maar het COA zorgt ook voor activiteiten om verveling te voorkomen.
Bedrijven en omwonenden van de Expo zijn inmiddels geïnformeerd.