FC Groningen gestraft door KNVB, club scherpt huisregels aan

Rookbommen op het veld tijdens FC Groningen-Ajax
Rookbommen op het veld tijdens FC Groningen-Ajax © Pieter van der Woude/Orange Pictures
FC Groningen is door voetbalbond KNVB bestraft voor de ongeregeldheden tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax, die gestaakt werd. De vakken waaruit met vuurwerk werd gegooid, moeten bij de volgende thuiswedstrijd leeg blijven. Omdat al was besloten dat bij de wedstrijd tegen Sparta geen publiek mag zijn, heeft de straf geen extra consequenties voor supporters.
De wedstrijd werd op zondag 14 mei al binnen tien minuten gestaakt, nadat meerdere keren rookbommen op het veld waren gegooid en een supporter het veld betrad. Enkele dagen later werd het duel zonder publiek uitgespeeld.
De KNVB heeft Groningen naar aanleiding van de gebeurtenissen in overweging gegeven om in de toekomst netten op te hangen of bepaalde tribunedelen gesloten te houden, als er aanwijzingen zijn voor nieuwe ongeregeldheden. Dat schrijft FC Groningen op haar website.

Schade verhalen?

Verder zegt de club dat ze druk bezig is om uit te zoeken of en hoe de schade op de vuurwerkgooiers verhaald kan worden. 'Het zal daarná de vraag zijn of de daders die schade kunnen betalen. Gelet op de omvang van de schade laat het antwoord op die vraag zich raden: FC Groningen zal met een zeer forse schade blijven zitten', schrijft de FC.

Huisregels aangescherpt

Voor volgend seizoen kondigt de club aan de 'huisregels' aan te scherpen, waarbij schending van die regels leidt tot een boete van 10.000 euro. 'Bij alle overtredingen zullen zoals reeds gebruikelijk (langdurige) stadionverboden worden opgelegd. Bij het gooien van voorwerpen richting het veld wordt de geldboete verhoogd tot 15.000 euro en geldt een lokaal stadionverbod van tien jaar. Op het ongeoorloofd betreden van het veld staat een boete van 20.000 euro en een lokaal stadionverbod van 15 jaar. In de huisregels wordt bevestigd dat gezichtsbedekkende kleding niet is toegestaan', meldt de club.