Stichting dient handhavingsverzoek in tegen zoutwinning in Oldambt

Tegenstanders van zoutwinning met hun spandoek
Tegenstanders van zoutwinning met hun spandoek © Marco Grimmon/RTV Noord
Stichting Mijnendijn Belang in de gemeente Oldambt wil dat zowel het ministerie van Economische Zaken als het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) maatregelen nemen tegen zoutbedrijf Nobian. Zij heeft daarom bij beide partijen een handhavingsverzoek ingediend.
‘Het SodM zou als toezichthouder kunnen zeggen: Wij leggen de zoutwinning stil’, zegt Harm Vos van de stichting hoopvol.

Handhavingsverzoek

De stichting bestaat uit bezorgde inwoners van Winschoten, Heiligerlee en Westerlee. Zij wonen boven op een ondergrondse zoutberg waar Nobian - voorheen AkzoNobel - al ruim zestig jaar zout wint. Nu die zoutputten leeg raken en het bedrijf iets verderop nieuwe zoutputten wil slaan, nemen de zorgen toe.
Daar komt bij dat de inwoners vinden dat er zaken gebeuren die in hun ogen niet kunnen. ‘Lekkages worden niet of te laat gemeld, er wordt slecht tot niet gecommuniceerd en de cavernes zijn breder en dieper geworden dan waarvoor in eerste instantie toestemming was verleend. Daarom willen wij dat er nu gehandhaafd gaat worden', zegt Tineke Raap, een van de omwonenden.

Meer contact

Ondertussen heeft de stichting in de gemeente Oldambt nauw contact met een stichting in de gemeente Haaksbergen. Ook daar vindt zoutwinning plaats.
Harm Vos van stichting Mijnendijn Belang in Oldambt: ‘We vechten in principe tegen dezelfde tegenstander. De stichting in Haaksbergen loopt een paar stappen voor op ons en heeft het al voor elkaar gekregen om nieuwe zoutwinning tegen te houden. En daar is opgetreden tegen mindere vergrijpen dan wat wij hier vaststellen. Dat sterkt ons in dit verzoek.’
Vos vindt het moeilijk om te voorspellen wat er gebeurt als het verzoek wordt toegekend: ‘Het zou kunnen dat de winning in de zoutcavernes onder druk komt te staan. Of dat het zelfs wordt stilgelegd. Dat is afwachten. En leggen ze het verzoek naast zich neer, dan kunnen wij alsnog naar de rechter stappen.’

Nobian reactie

Zoutbedrijf Nobian zegt dat zij zich niet in de kritiek herkent. 'Zoutwinning is veilig en verantwoord. Wij werken altijd volgens geldende regelgeving en zien het handhavingsverzoek met vertrouwen tegemoet.'