Nieuwe opgravingen klooster Ter Apel: 'Dit is heel spannend werk'

Mogelijk nieuwe bijgebouwen ontdekt bij klooster Ter Apel
Mogelijk nieuwe bijgebouwen ontdekt bij klooster Ter Apel © Noor Vloeimans/RTV Noord
Vermoedelijk hebben er twee bijgebouwen aan het klooster van Ter Apel vastgezeten. Studenten archeologie van de RUG leggen de funderingen schepje voor schepje bloot.
Fred Hummel staat tot zijn navel in een werkput. Hij heeft de hele dag op zijn knieën bakstenen laagje voor laagje uitgegraven, afgestoft en zijn bevindingen gedocumenteerd. 'Ik vind het prachtig en heel spannend werk. Je weet nooit wat je gaat vinden', zegt hij.
De eerstejaarsstudent heeft tussen de stenen en het zand al glas, oude pijpjes en middeleeuwse spijkers aangetroffen. Nog geen resten die waterdicht bewijs vormen voor eerder gebruik van de funderingen.
Toch is universitair hoofddocent Stijn Arnoldussen redelijk zeker dat de fundamenten die Hummel aan het onderzoeken is, onderdeel zijn van een oude eetzaal of keuken die aan het klooster vast moet hebben gezeten. 'We zijn op zoek naar resten van kookgerei of kookpotten, die zouden ons in de richting van een keuken kunnen sturen.'
Nieuwe opgravingen klooster Ter Apel: 'Dit is heel spannend werk'

Nederzetting rondom klooster

Eerder zijn er ook opgravingen gedaan bij het klooster in Ter Apel. Bekend was dat er ten minste een boerderij bij het klooster gestaan heeft. Vorig jaar werd duidelijk dat er meer gebouwen geweest zijn. Het eerder heersende beeld, namelijk dat kloosters vooral in lege landschappen gesticht werden, klopt dus niet. Er werden potscherven gevonden die duiden op een nederzetting rondom het klooster.
De funderingen waren in die zin geen verrassing. Op oude tekeningen van het klooster staan lijnen die laten zien dat er mogelijk wat onder de grond verborgen zit. 'Toen we gingen graven, bleek de tekening erg goed te kloppen', zegt Arnoldussen.

Niet het eerste onderzoek

Student Hummel is niet de eerste die onderzoek doet naar de funderingen van de mogelijke keuken. Hij vindt ook iets wat een stuk minder oud is: een witte mok die een onderzoeker zo'n 90 jaar geleden heeft achtergelaten. 'De archeologie van de archeologie', stelt hij tevreden. Toch hoopt hij alsnog een oude potscherf of een stuk keukengerei tegen te komen in de werkput.
De studenten werken onder leiding van hun supervisor de komende weken aan het opgraven van de bijgebouwen van het klooster.