Provincie ziet situatie in Ter Apel verslechteren, maar zegt enkel druk te kunnen uitoefenen

Mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © Jan Been/RTV Noord
Staatssecretaris van der Burg verwacht binnenkort de eerste buitenslapers voor het aanmeldcentrum in Ter Apel, de gemeenteraad van Westerwolde is bang voor escalatie en ook Statenleden maken zich zorgen over de situatie in het dorp. Wat kan de provincie Groningen doen om het tij te keren? Over die vraag werd gedebatteerd in het provinciehuis.
Conclusie: Niet bijzonder veel. De provincie kan via verantwoordelijk gedeputeerde Tjeerd van Dekken (PvdA) vooral druk uitoefenen in Den Haag, laat diezelfde gedeputeerde weten. De nog niet aangenomen spreidingswet zou volgens hem in elk geval kunnen helpen. Die wet is er nog niet en ondertussen wordt de bovengrens van het maximaal toegestane aantal mensen in het aanmeldcentrum alweer aangetikt.
Tjeerd van Dekken
Tjeerd van Dekken © Provincie Groningen

Provincie en Veiligheidsregio

Dinsdagnacht verbleven er 1980 asielzoekers, het maximum ligt op tweeduizend. De gedeputeerde benadrukt dat alle instanties hun best doen om alles in goede banen te leiden, maar ondanks dat ligt escalatie dus op de loer. Ingrijpen is niet aan de provincie, aldus Van Dekken.
‘De Veiligheidsregio moet er samen met de staatssecretaris voor zorgen dat er ingegrepen wordt, daar ga ik niet over.’ Mocht de boel wel weer uit de hand lopen, dan klinkt er vanuit Provinciale Staten de wens om juist wel vanuit de provincie in te grijpen. Bijvoorbeeld door extra beveiliging te regelen en de rekening op een later moment in Den Haag in te dienen.
De PvdA-bestuurder zegt ‘niet zo heel veel’ te kunnen met die oproep. ‘Behalve dan het te adresseren bij de Veiligheidsregio en het kabinet. Het is natuurlijk te gek voor woorden dat wij de kosten in alles moeten voorschieten. Daarmee lossen we dan de problemen van het Rijk op. Dat is de omgekeerde wereld. Groningen is niet verantwoordelijk voor de rotzooi die is ontstaan in Ter Apel.’
CDA-fractievoorzitter Robert de Wit
CDA-fractievoorzitter Robert de Wit © Frits Emmelkamp/RTV Noord

Voorstel statenleden

Het is nog maar de vraag of Provinciale Staten genoegen nemen met het voorstel van de gedeputeerde: ‘Druk uitoefenen’. CDA-fractievoorzitter Robert de Wit klimt namelijk deze week in de pen om de provincie een grotere rol te laten spelen. Hij hoopt dat dat voorstel door alle Statenleden wordt omarmd, of in elk geval door een meerderheid.
‘We willen kijken of we de zaken onorthodox kunnen oppakken, bijvoorbeeld als de staatssecretaris geen verantwoordelijkheid neemt bij de opvang van vluchtelingen. Dan moeten we kijken of we samen met de Veiligheidsregio zelf actie kunnen ondernemen. Dan kijken we naar het niet buiten laten slapen van asielzoekers, maar ook of er genoeg beveiligers zijn. Dat ondernemen we zelf eerst actie en sturen we daarna het bonnetje naar Den Haag. Formeel gezien hebben wij als provincie weinig verantwoordelijkheden. Op het moment dat dit zich afspeelt binnen de provinciegrenzen, dan kun je niks anders doen dan proberen actie te ondernemen.’