Gemeenten mogen niet meer zelf asielzoekers selecteren

Afgelopen zomer was de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel zo hoog, dat verschillende asielzoekers buiten moesten slapen.
Afgelopen zomer was de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel zo hoog, dat verschillende asielzoekers buiten moesten slapen. © Marten Nauta/RTV Noord
Gemeenten mogen bepaalde asielzoekers, zoals alleenstaande mannen, niet meer weigeren in hun (crisis)noodopvang. Als ze dat toch doen, worden asielzoekers 'desnoods ongevraagd' op opvanglocaties die beperkingen hanteren ondergebracht. Dat schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan de Tweede Kamer.
De voorwaarden die sommige gemeenten stellen aan het opvangen van asielzoekers, leiden ertoe dat beschikbare plekken leeg blijven, terwijl die hard nodig zijn, meent de staatssecretaris: 'Op dit moment staan er bedden leeg als gevolg van beperkingen ten aanzien van het plaatsen van doelgroepen of andere afspraken met gemeenten'. Die plekken heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) 'hard nodig'.
Van der Burg roept gemeenten nogmaals op om geen beperkingen te hanteren. Als ze dat blijven doen, zullen in 'het uiterste geval' toch asielzoekers worden geplaatst in de opvanglocaties waarin gemeenten bijvoorbeeld alleen maar vrouwen en kinderen willen opvangen of andere voorwaarden aan de komst van asielzoekers stellen.
Van der Burg heeft naar eigen zeggen begrip 'voor de maatschappelijke dynamiek die de komst van een locatie met zich kan meebrengen', maar restricties kan Nederland zich in deze asielcrisis niet veroorloven.
Staatssecretaris Van der Burg geeft op Twitter uitleg over de nieuwe maatregelen: