'Komst batterijenfabriek naar Eemshaven onzeker nadat investeerder zich terugtrekt'

Een impressie van de fabriek van Eurocell
Een impressie van de fabriek van Eurocell
Er komt mogelijk toch geen batterijenfabriek in de Eemshaven. Een miljardeninvestering van de Brits-Koreaanse batterijenproducent Eurocell is voorlopig stopgezet.
Dat meldt het Financieele Dagblad, dat het nieuws naar eigen zeggen van diverse bronnen heeft vernomen. De al-dan-niet tijdelijke opschorting van het project is waarschijnlijk te wijten aan interne problemen bij het Koreaanse moederbedrijf van Eurocell.

Investering van 2 miljard euro

De bouw van de gigafabriek, zoals het bedrijf het zelf noemt, had dit jaar moeten beginnen. Vorig jaar kondigde Eurocell hiervoor plannen aan. Er was een investeringsbedrag van achthonderd miljoen euro mee gemoeid, een bedrag dat later had kunnen oplopen tot twee miljard euro.
Eurocell zou hierover al sinds de zomer van 2022 in gesprek zijn met de provincie, gemeente Eemsdelta en de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM). De financiering was volgens het bedrijf in augustus vorig jaar al voor 85 procent rond.
Directeur Dina Boonstra van de NOM noemde de plannen destijds ‘buitengewoon ambitieus’, maar had vertrouwen in de komst van de fabriek. Toch hield ze ook toen al een slag om de arm: 'Er kan zomaar iets gebeuren waardoor het allemaal niet doorgaat. Het gaat om een hele grote operatie.'

Geheel nieuw type batterij

Eurocell wilde een geheel nieuw type batterij produceren. De in Zuid-Korea ontwikkelde accu zou zeker tien keer langer meegaan dan de huidige veelgebruikte lithium-ionbatterijen. De Eurocell-batterijen zouden ook veiliger zijn en beter bestand tegen lage en hoge temperaturen.