Onderwijsbonden stellen ultimatum: geen salaris erbij? Dan acties

Stoelen op tafels tijdens een eerdere lerarenstaking
Stoelen op tafels tijdens een eerdere lerarenstaking © ANP
Leraren, onderwijsondersteuners en schoolleiders moeten 'een eerlijk salaris' krijgen. Het kabinet moet voor 16 juni toezeggen dat er twaalf procent loon bij komt. Zo niet, dan volgen na de zomer acties en stakingen.
De vakbonden CNV Onderwijs, AOb, FNV Overheid en de Federatie van Onderwijsvakorganisaties hebben donderdag deze eis bekend gemaakt.

Werk aantrekkelijk maken

De loonsverhoging is volgens de bonden nodig om het lerarentekort aan te pakken. Alleen bij hoger salaris zou het werk aantrekkelijk genoeg zijn om mensen te trekken. Hoewel het de verantwoordelijkheid is van werkgevers, wijzen de bonden ook naar Den Haag. Ze noemen een structurele overheidsbijdrage 'noodzakelijk'.

Tien procent erbij

Eerder schreven de werkgevers al een brief aan het kabinet met soortgelijke eisen. Ze vrezen dat het kabinet de ramingen van het Centraal Planbureau overneemt en de inflatie tot maximaal 5,2 procent compenseert. Werkgevers zouden zelf te weinig geld hebben om bij te leggen tot minimaal tien procent loonsverhoging.

Actie in Groningen

De bonden benadrukken dat langslepende cao-onderhandelingen niet wenselijk zijn in deze tijden van personeelstekorten. Donderdagmiddag voeren ze in vijf steden actie onder de noemer 'Laat het onderwijs niet in de soep lopen!'. In Groningen zijn ook de werkgevers bij de actie aanwezig. Ze ondertekenen gezamenlijk een petitie richting Den Haag waarin ze geld eisen voor loonsverhoging.
De bonden willen van de werkgevers overigens meer dan alleen extra geld. Zo willen ze ook dat leerkrachten minder administratieve-en regeltaken krijgen en zich meer op het lesgeven kunnen richten. Verder willen ze een maximum aan het aantal lesuren per week.