Erop uit in het pinksterweekend? Dit is er te doen in onze provincie

Delfzijl tijdens een eerder pinksterweekend
Delfzijl tijdens een eerder pinksterweekend © Suzanne Stoppels
In het pinksterweekend vinden er weer verschillende evenementen plaats in de provincie. Van met je teddybeer in de stoomtrein tot het bekijken van een nagespeeld gevecht uit de zestiende eeuw. Van rustig struinen over een Aziatische markt naar jezelf verliezen op de harde tonen van housemuziek. Ach, je snapt het idee. Laat je verrassen!
Om het overzicht niet kwijt te raken staan hieronder de in het oog springende pinksterfestiviteiten beschreven.

Aziatisch festival

Wil je je onderdompelen in de Aziatische cultuur? In Kardinge is dit hele pinksterweekend een Aziatisch festival genaamd Pasar Malam Asia. De lichten zijn gedimd, wat voor een toepasselijke sfeer zorgt. Onder die gedimde lichten struin je rond over een markt met allerlei producten uit de Oosterse wereld. Je kunt je zelfs laten masseren terwijl je geniet van de livemuziek en dansshows uit Indonesië, Tahiti en Hawaii.

Pinksterfeesten Zoutkamp

Zoutkamp pakt altijd groot uit met Pinksteren. De pittoreske haven en haar boten worden versierd, en vier dagen lang zijn er diverse activiteiten. Er is een kermis, een ambachtenmarkt en er zijn visserij-gerelateerde kraampjes. Natuurlijk is er ook live muziek.
Versierde schepen in Zoutkamp tijdens een eerdere editie
Versierde schepen in Zoutkamp tijdens een eerdere editie © Suzanne Stoppels/RTV Noord
Het hoogtepunt is traditiegetrouw de Vlaggetjesdag op maandag. Dan varen de versierde schepen uit om de nieuwe Garnalenkoningin op te halen, waarna ze wordt gehuldigd.

Suikermarkt Pinksteren

Op het voormalig Suikerunie-terrein is deze Pinksterzondag de Suikermarkt. Vintage en preloved kleding, meubeltjes en vinyl zijn zomaar een greep uit de producten die je kunt bekijken of kopen. Naast de festival-achtige locatie is deze markt uniek vanwege de creatievelingen en kunstenaars die hun zelfgemaakte producten aanbieden. Natuurlijk zijn er ook foodstands en is er muziek. Voornamelijk uit de jaren 60, 70 en 80.

Pinksterfeesten Delfzijl

Vergezeld door een sfeervol decor van boten gaan de pinksterfeesten in Delfzijl ook weer van start. Wederom vier dagen lang een overvol programma met festiviteiten. Natuurlijk zijn er traditiegetrouw zeil-, vis- en roeiwedstrijden. En het relatief nieuwe succesnummer kan zeker niet ontbreken: Volle Kracht over de Gracht. Een soort van ter land, ter zee en in de lucht, maar dan in Delfzijl. En alleen ter gracht.
Delfzijl tijdens eerdere pinksterfestiviteiten
Delfzijl tijdens eerdere pinksterfestiviteiten © Suzanne Stoppels
Natuurlijk is er in het overvolle programma ook genoeg livemuziek, én de Ibizamarkt maakt haar debuut.

Leek muziekweek

In het Pinksterweekend is het Leek muziekweek. Waar je ook van houdt qua muziek, waarschijnlijk kun je het vinden in Leek. Het populaire Flinke Pink-festival vindt vier dagen plaats op het evenemententerrein tegenover de Rabobank in Leek, met té veel acts om op te noemen. De eerste drie dagen is het voornamelijk een breed scala aan house wat de klok slaat. Op de gratis maandagmiddag zijn er diverse livebands te bewonderen.
In datzelfde Leek maken diverse artiesten hun opwachting op de planken van het openluchttheater (Podium Nienoord) in het bos. De eerste dag wordt er geknald met hardstyle en hardcore, met onder anderen dj Paul Elstak. Op zaterdag komen de dj's van Q-music de hits van nu en de guilty pleasures van het welbekende foute uurtje draaien. Zondag komen dj's als Chris Deluxe en de Kroegtijgers de meest uiteenlopende nummers en genres aan elkaar mixen. Maandag moet er met de Buurmannen Show ('cum laude afgestudeerd in feesten') en Johnny 7 ('knallen met een beetje nostalgie') swingend afgesloten worden.

Dag van het Kasteel

Op Tweede Pinksterdag is het ook de Dag van het Kasteel. In de provincie openen zes borgen de deuren om je mee terug de tijd in te nemen naar de unieke sfeer van toen. Bijvoorbeeld met historisch geklede mensen, nagebootste vechtsituaties of authentieke gerechten. Of ga met een archeoloog op pad die je het verhaal kan vertellen van verschillende (verdwenen) burchten. Kijk vooral of een van de zes borgen bij jou in de buurt is en wat er zoal te doen is.
Fraeylemaborg tijdens een eerder historisch pinksterweekend
Fraeylemaborg tijdens een eerder historisch pinksterweekend © Marcel Klip/112groningen
Om je een sfeerimpressie te geven van wat je zoal zou kunnen verwachten bij zo'n historisch evenement, lichten we de Fraeylemaborg uit. Het park achter de borg staat decor voor het leven in de zestiende eeuw. Er bevindt zich een kamp met historisch geklede bewoners. Neem gerust een kijkje in de slaaptent, bij het smeden van kogels of zie op welke authentieke manier ze koken. Tal van demonstraties en (schijn)gevechten zorgen voor vermaak. Probeer het niet te opzichtig te filmen. Wij staan niet voor de consequenties in als je een voor hen onbekend apparaat op ze richt. Tickets zijn hier te verkrijgen.

Boerderijtje gluren

Behoefte aan de frisse buitenlucht of gewoon benieuwd hoe het er op een boerderij aan toegaat? Twee boerderijen in de provincie met voornamelijk koeien doen op Tweede Pinksterdag hun deuren open voor publiek. Dus word je een beetje 'moeeeh' van de muren om je heen? Bij deze boeren en hun loeiende assistenten ben je meer dan welkom. Zo kun je bij de familie Nieuwland en hun 180 melkkoeien vertoeven in Marum en kun je bij melkveehouderij van Schot-Keizers in Oude-Pekela zien hoe de afgelopen jaren veel geautomatiseerd is. En niet onbelangrijk: het is helemaal gratis.

Teddyberenexpress

Heb je jonge kinderen of ben je toevallig een jong kind dat bij het zoeken naar spelletjes op papa's telefoon per ongeluk hier is beland? Dan is dit iets voor jou. Op Tweede Pinksterdag rijd je met een historische stoom- of dieseltrein langs authentieke stations tussen Stadskanaal en Veendam. Oké, dat is misschien leuk voor papa en mama: oude meuk. Maar voor de kleintjes staat de treinrit in het teken van de teddybeer. Met een teddybeer in je hand, kom je gratis in de trein.
Een stoomtrein vertrekt bij Museumspoorlijn STAR
Een stoomtrein vertrekt bij Museumspoorlijn STAR © Marten Nauta/RTV Noord
Naast de meegebrachte teddyberen loopt er een levensgrote teddybeer rond om je te verwelkomen en je bij te staan. En mocht je teddybeer zich nou niet zo lekker voelen? Dan kan de teddyberendokter het beertje vast en zeker oplappen.