Wel een halte, maar al jaren geen bus meer: waarom staat dit bushokje er nog?

De bushalte aan de Borchsingel
De bushalte aan de Borchsingel © RTV Noord/ Frits Emmelkamp
Het gebeurt de laatste jaren regelmatig: een buslijn die wordt opgeheven. Het haltebord wordt weggehaald, de paal blijft als stille getuige achter. Binnen afzienbare tijd herinnert niets meer aan het feit dat er ooit een bus heeft gereden. Maar zo gaat het niet altijd.
Wie niet beter weet, zou denken dat langs de halte aan de Borchsingel in de nieuwbouwwijk Ter Borch (zie foto) in Eelderwolde aan de zuidkant van de stad Groningen nog dagelijks een bus rijdt. Het wachthokje is in perfecte conditie, de ramen worden regelmatig gelapt en de posters worden elke twee weken gewisseld. Het stoepje wordt met enige regelmaat van onkruid ontdaan en zodra de zon ondergaat wordt alles keurig verlicht.
Maar wie hier op de bus wil stappen, moet veel geduld hebben.

Busje komt niet meer

De realiteit is namelijk dat er al ruim tien jaar geen bus meer stopt. Op 8 december 2012 reed lijn 5 voor de laatste keer langs de halte. Sindsdien is de wijk Ter Borch verstoken van openbaar vervoer. De dichtstbijzijnde halte is twaalf minuten lopen. Naar verluidt geen enkel probleem, omdat er vrijwel geen gebruik werd gemaakt van de buslijn. Vraag blijft wel waarom het bushokje nooit is weggehaald en nog altijd keurig wordt onderhouden.
De bushalte aan de Borchsingel
De bushalte aan de Borchsingel © RTV Noord/ Frits Emmelkamp
Het OV-bureau Groningen Drenthe moet het antwoord schuldig blijven. De haltes in Groningen en Drenthe zijn eigendom van de gemeente waar de halte staat. In dit geval is dat de gemeente Tynaarlo.

Contract is contract

De gemeente erkent dat er al een tijdje geen bus meer rijdt. De reden waarom de halte niet is weggehaald, maar wel keurig wordt onderhouden blijkt simpeler dan gedacht. Bij het plaatsen van het bushokje is een contract afgesloten met een reclamebureau. In ruil voor het lappen van de ramen en het bijhouden van de stoep, mag het bedrijf reclameposters plaatsen in de abri. En contract is contract. Of er nou een bus rijdt of niet.
De verlaten halte in Ter Borch
De verlaten halte in Ter Borch © RTV Noord/ Frits Emmelkamp
Of een bushalte na het verdwijnen van een buslijn wordt weggehaald of blijft bestaan, is volgens het OV-bureau aan de betreffende gemeente.
Volgens de gemeente Tynaarlo speelt er, naast het contract, ook nog een andere reden mee voor het behoud van de halte in Ter Borch. Het OV-bureau zou bij het opheffen van de buslijn in 2012 hebben verzocht de halte te laten liggen, omdat er mogelijk in de toekomst weer een bus zou gaan rijden. Dat is vooralsnog niet het geval.