Climax in Eerste Klasse F zaterdag is puzzel van duizend stukjes

Oranje Nassau - Pelikaan S eindigde eerder dit seizoen in 1-1
Oranje Nassau - Pelikaan S eindigde eerder dit seizoen in 1-1 © Bert Postma/Oranje Nassau
Een ontknoping om als voetballiefhebber van te watertanden. Vijf ploegen strijden zaterdag om het kampioenschap in de Eerste Klasse F. Pelikaan S uit Oostwold en Oranje Nassau uit Groningen zijn twee ploegen die allebei nog in aanmerking komen voor de titel. Ze spelen op de slotdag tegen elkaar.
De andere drie clubs die kans maken op promotie naar de vierde divisie komen uit Friesland. Broekster Boys heeft de beste papieren. ONS Sneek en Blauw Wit '34 zitten op het vinkentouw. Het hele seizoen is het stuivertje wisselen geweest aan de bovenkant van de ranglijst. De uiteindelijke kampioen is gewoonweg niet te voorspellen.
Stand bovenin Eerste Klasse F
Broekster Boys - 45 punten (+22)
Pelikaan S - 45 punten (+17)
ONS Sneek - 44 punten (+31)
Oranje Nassau - 44 punten (+27)
Blauw Wit '34 - 44 punten (+17)

Zinderende slotdag

Pelikaan S en Broekster Boys staan met nog een speelronde voor de boeg bovenaan. Oranje Nassau, ONS Sneek en Blauw Wit hebben een punt achterstand. Hoe spannend wil je het hebben op de slotdag van de competitie? Daar komt nog bij dat de complete top-zes van de ranglijst tegen elkaar speelt. Winsum, dat zesde staat, speelt ook een zeer belangrijke rol in de ongetwijfeld zinderende slotdag van de competitie, want het speelt in eigen huis tegen koploper Broekster Boys en is nog kansrijk voor een periodetitel.
Dit is nog nooit voorgekomen, maar jeetje dit is razend prachtig
Erwin Heerlijn - Trainer Oranje Nassau

27 scenario's

Trainer Erwin Heerlijn van Oranje Nassau heeft alle mogelijke scenario's op een rijtje gezet. Hij heeft berekend dat er liefst 27 opties zijn hoe de stand er zaterdagmiddag rond 17.00 uur kan uitzien. Zijn eigen ploeg komt in het schema vier keer als kampioen uit de bus.
'Wij moeten gewoon winnen en zijn dan nog steeds afhankelijk van wat er op de andere velden gebeurt. Het is jammer dat we vorige week gelijkgespeeld hebben. Bij winst hadden we alles in eigen hand gehad', blikt Heerlijn terug.
Oranje Nassau stond van de vijf titelkandidaten het minst vaak bovenaan. 'Dit is nog nooit voorgekomen. Maar jeetje, dit is razend prachtig. Ik hoop natuurlijk dat wij promoveren. Ik ben ambitieus als trainer. Of we er als club klaar voor zijn? Nee, dat niet', is Heerlijn eerlijk.

Zelden vertoond

Vijf teams die op dit niveau nog kampioen kunnen worden op de slotdag van de competitie is een zelden vertoonde climax in het amateurvoetbal. De meeste kampioenen in de lagere klassen zijn al lang en breed bekend. Veel kampioensfeesten zijn al achter de rug en in de resterende wedstrijden wordt de sportieve plicht gedaan. De ogen zijn al gericht op volgend seizoen.
Voor Pelikaan S geldt dat in zekere zin ook. Er vertrekt een aantal spelers en dus is de club voorzichtig al aan het kijken welke voetballers het aan kan trekken. Wel zonder de wetenschap op welk niveau er volgend seizoen gespeeld wordt. In de Eerste Klasse of in de Vierde Divisie. Het elftal van interim-trainer Bert Zimmerman heeft twee kansen om te promoveren. Via het kampioenschap en de nacompetitie als winnaar van de eerste periodetitel. In het laatste geval moet er drie keer gewonnen worden. Voor het kampioenschap maar één keer, terwijl een gelijkspel ook nog voldoende zou kunnen zijn voor promotie naar het vierde niveau van Nederland.
De andere ploegen hebben het wel heel erg bont gemaakt
Bert Zimmerman - Interim-trainer Pelikaan S
'We spelen de laatste wedstrijd van het seizoen thuis, die wil je wel winnen natuurlijk. En als je dan kampioen bent, is dat natuurlijk fantastisch', zegt Zimmerman. 'Maar dat we nog in de race zijn voor de titel komt natuurlijk wel omdat de andere ploegen het wel heel erg bont hebben gemaakt. Twee weken geleden gaven we de koppositie uit handen. Een week later win je en speelt de rest gelijk en staat het er wéér heel anders voor. Nu gaan we er voor de volle honderd procent voor', zegt Zimmerman, die vier weken geleden het stokje als trainer na de 7-0 nederlaag tegen ONS Sneek overnam van de vertrokken Jan Kloetstra.

Twijfels

Toch zijn er ook twijfels geweest bij Pelikaan S hoe het verder moest na het overlijden van hoofdsponsor en roerganger Wim Bulten. In oktober werd de KNVB zelfs geraadpleegd of er bij een kampioenschap sprake is van verplichte promotie. Het antwoord van de voetbalbond was 'ja'. Het leverde aan het begin van dit jaar wat onrust op binnen de selectie, maar daar is nu geen sprake meer van. De ploeg wil ook in het licht van de dood van Bulten het seizoen waardig afsluiten.
'Het overlijden van Wim heeft wel een rol gespeeld dit seizoen. Er zijn heel veel jongens in de spelersgroep die hem lang hebben meegemaakt. We willen het seizoen speciaal maken voor Wim', verduidelijkt Zimmerman. Hij beschikt over de meest ervaren ploeg ook al is volgens hem ONS Sneek de beste ploeg van de competitie.

Rol Winsum cruciaal

ONS Sneek staat derde en speelt thuis tegen Blauw Wit '34 uit Leeuwarden, dat evenveel punten heeft. Het doelsaldo van Sneek is veel beter en zou als het erop aankomt nog een rol van betekenis kunnen spelen. Maar veel belangrijker is het resultaat van koploper Broekster Boys in de uitwedstrijd tegen Winsum. De Groningers hebben hebben genoeg aan een gelijkspel om de tweede periodetitel te pakken. Maar aan een punt heeft Broekster Boys niets in de wetenschap dat of Pelikaan S of Oranje Nassau wint.
Kortom, deze apotheose heeft wel wat weg van een puzzel van duizend stukjes. Toch zal zaterdag ergens bij een van de genoemde clubs een kampioensvlag worden gehesen. Pelikaan S - Oranje Nassau, ONS Sneek - Blauw Wit '34 en Winsum - Broekster Boys beginnen zaterdag allemaal om 15.00 uur.