Giraffe en haar jong tijdens bevalling overleden in Wildlands

Giraffen op de savanne in Wildlands
Giraffen op de savanne in Wildlands © Vincent Jannink/ANP
Een giraffe van Wildlands in Emmen is woensdag tijdens de bevalling van haar vijfde jong overleden. Het kalf was al overleden in haar buik.
Een ingreep waarbij de giraffe onder gehele narcose moest worden gebracht, is het dier fataal geworden. 'Narcose is voor giraffen altijd een groot risico vanwege hun lange nek en bijbehorende ingewikkelde bloedsomloop', meldt Wildlands. Het team van dierverzorgers is 'aangeslagen door het verdrietige nieuws'.

Teruggeslagen nek

'De bevalling kwam dinsdag al op gang, maar doordat het jong verkeerd in de buik lag, duurde deze erg lang', schrijft Wildlands op haar website. 'De moedergiraffe liet gisteren duidelijk zien zich niet lekker te voelen. Daarop besloten de dierenarts en verzorgers in te grijpen en haar onder narcose te brengen om te helpen bij de bevalling. De kleine giraffe bleek met een teruggeslagen nek te liggen, wat een normale bevalling onmogelijk maakte.'
De dierenarts van Wildlands kreeg tijdens de ingreep hulp van een naburige dierenartspraktijk. Ondanks deze inzet hebben de twee giraffen het niet gered.