Ruimtegebrek Ter Apel groter dan gedacht: 40 asielzoekers per ongeluk naar Assen

De Expo in Assen
De Expo in Assen © Floor Visser/RTV Drenthe
Behalve de 33 asielzoekers die in de wachtruimte van de IND moesten overnachten, verbleven afgelopen maandagnacht ook nog eens veertig vluchtelingen in evenementenhal Expo in Assen. Dat gebeurde door een fout van het COA. De vluchtelingen hadden er niet mogen zijn omdat ze nog niet waren gecontroleerd door de vreemdelingenpolitie.
Bij de vreemdelingenpolitie wordt nader onderzoek gedaan naar de achtergrond van een vluchteling. Zo wordt bekeken of diegene betrokken is bij mensenhandel, of dat er met de identiteit is gefraudeerd.

Alleen voorregistratie

Dat is bij de 40 asielzoekers die afgelopen maandagnacht in Assen verbleven dus nog niet gebeurd. COA-woordvoerder Jacqueline Engbers bevestigt de fout. 'Hoe het precies is gebeurd, weet ik niet. Na de nacht zijn ze meteen weer naar Ter Apel teruggebracht', zegt Engbers.
Het is in de drukte van die dag gebeurd
Jacqueline Engbers - Woordvoerder COA
'Deze mensen zaten in de wacht. We weten van ze wanneer ze binnengekomen zijn en hoe ze heten. Ze hebben de voorregistratie van de IND (Immigratie en Naturalisatiedienst, red.) dus doorlopen. Maar de verdere controles hebben ze dus nog niet gehad.'
'Het is in de drukte van die dag gebeurd', vervolgt Engbers. 'Als deze mensen in Ter Apel waren gebleven was het daar waarschijnlijk nog krapper geweest en hadden er wellicht meer mensen in de wachtkamer van de IND moeten overnachten.'
De gemeente Assen laat in een reactie weten ontstemd te zijn over wat er maandagnacht gebeurd is. 'We gaan er nog over in gesprek met het COA', zegt een woordvoerder.

Expo Assen

In de Expo in Assen zit momenteel een noodopvanglocatie van het COA. Afgelopen week werd bekend dat die plek vanaf 1 juli ook door het COA wordt gebruikt, maar dan als 'wachtkamer' voor het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.
Maximaal 500 vreemdelingen die zich in Nederland melden kunnen dan in Assen hun procedure afwachten, om te voorkomen dat ze in het gras moeten slapen.

Afgelopen nachten rustig

De afgelopen nachten was het niet te druk in Ter Apel, laat COA-woordvoerder Engbers weten. Iedereen kon toen opgevangen worden op het COA-terrein, en het totaal aantal asielzoekers in Ter Apel kwam niet boven de 2.000. De drukte van maandagnacht lijkt daarmee vooralsnog een incident te zijn geweest.
Dit bericht is aangevuld met een reactie van de gemeente Assen.