Noorderzijlvest knapt nog eens vijf bruggen op voor ruim 1 miljoen euro

Dieftil bij Oosterwijtwerd
Dieftil bij Oosterwijtwerd © Strukton
Waterschap Noorderzijlvest wil na de zomer onderhoud plegen aan vijf bruggen in de provincie. Dat kost het waterschap ruim 1 miljoen euro en is hoger dan aanvankelijk gedacht, vanwege grondstoftekorten en gestegen bouw- en energiekosten.
De vijf bruggen die volgens het waterschap onderhoud nodig hebben zijn Henduurstil in Warffum, Nieuwetil bij Tinallinge, Meedenertil tussen Aduard en Ferwerd, Idsinghertil in Niebert en Vrouwentil bij Uithuizermeeden. Eerder zijn al twaalf bruggen gerestaureerd. Het onderhoud aan de vijf bruggen kan aan het einde van dit jaar klaar zijn, zegt Noorderzijlvest.

28 bruggen

In totaal worden sinds 2019 28 bruggen in het werkgebied van Noorderzijlvest aangepakt. De veiligheid en functie van deze bruggen zijn in 2028 op orde, laat het waterschap weten. Het algemeen bestuur vergadert volgende week woensdag over het bedrag van 1.032.600 euro voor onderhoud aan de vijf bruggen.

Positief resultaat

Ook vergadert het bestuur over het jaarverslag. Waterschap Noorderzijlvest houdt over 2022 3,5 miljoen euro over. Dat geld moet worden opgepot als algemene reserve. Dat zwarte cijfers worden geschreven komt volgens Noorderzijlvest net als 2021 door 'meevallers in lasten, goederen en diensten en door extra bijdragen van derden door de verwerking van meer slib en afvalwater'.
'Naast de meevallers zijn de personele kosten als gevolg van onder andere ziekte en extra inhuur hoger geworden. De belastingopbrengst werd eveneens hoger dan begroot als gevolg van hogere WOZ-waarden in ons werkgebied', valt te lezen in een persbericht.