Drie jaar cel en tbs geëist voor neersteken buurman in woning aan Hoendiep in Stad

Politie bij de woning aan het Hoendiep in Stad waar een steekpartij plaatsvond
Politie bij de woning aan het Hoendiep in Stad waar een steekpartij plaatsvond © 112Groningen.nl
Voor het afpersen en neersteken van zijn buurman is tegen een 30-jarige man uit Groningen drie jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Het slachtoffer belandde op 22 augustus met vier steekwonden in het ziekenhuis.
De dertiger wilde geld van zijn buurman. In het begin kreeg de man wel eens wat op vriendschappelijke basis toegeschoven, later ging dat kwaadschiks. Via sociale media bedreigde de verdachte zijn buurman en dwong hem geld over te maken. Later gebruikte hij fysiek geweld door de man te mishandelen en uiteindelijk aan het Hoendiep neer te steken.

Advocaat op de tribune

De Stadjer vindt zichzelf onschuldig. Hij wilde niet verklaren hoe de gestolen bankpas van de buurman in zijn jaszak zat. Hij wilde zich donderdag niet bij laten staan door een advocaat. Die zat werkeloos toe te kijken vanaf de publieke tribune. De rechter vond juridisch bijstand voor zoveel ernstige feiten wel nodig en koos daarom voor een bijzondere constructie.
Een verdachte heeft het recht om zelf te beslissen of hij een advocaat wil of niet. Hem daartoe dwingen gaat dan niet. Toch vroeg de rechter aan de advocaat of hij tijdens de zitting erbij wilde blijven. Was er behoefte, dan kon de rechter hem nog het woord geven. Dit had ook te maken met het psychisch gestel van de verdachte.

Schizofrenie

De man is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Ook dat wilde hij niet en bleef de hele dag op zijn bed liggen. Toch zijn er momenten geweest waardoor de deskundigen iets kunnen zeggen over stoornissen. Er is sprake van schizofrenie. Die stoornis wordt verergerd door problematisch cannabisgebruik.

Langdurige behandeling nodig

Om de kans op herhaling te verkleinen is een langdurige en intensieve behandeling nodig. Alleen een gedwongen verpleging is nog de enige optie, zei de aanklager. De advocaat mocht alsnog ter verdediging iets zeggen. Hij pleitte voor tbs met voorwaarden, zonder een gedwongen verpleging.
Eerdere begeleiding en behandelingen lieten verbeteringen bij de Stadjer zien. Dat kan volgens de jurist opnieuw worden opgepakt. 'Ik hoef toch niet drie jaar te zitten voor iets dat ik niet heb gedaan?', mopperde de Stadjer tijdens zijn laatste woord.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.