Stel uit Groningen vrijgesproken van mishandeling van hun kinderen

De rechtbank in Groningen
De rechtbank in Groningen © Henk Binnendijk/Flickr Creative Commons
Ouders van 41 en 51 jaar uit Groningen zijn voor het mishandelen van hun drie kinderen vrijgesproken. De kinderen werden zodanig verwaarloosd dat van mishandeling kon worden gesproken, zei de officier van justitie twee weken geleden en eiste een voorwaardelijke celstraf van twee maanden tegen het stel.
Volgens de rechter is er meer sprake van onmacht. De kinderen leefden in een ernstig vervuilde en rommelige omgeving. Ook de hygiëne liet te wensen over. Het ‘ademde verwaarlozing’, maar de opzet op mishandeling ontbrak.

Situatie verbeterd

Door het ingrijpen van buitenaf is de situatie inmiddels verbeterd. De school trad op, omdat de kinderen door vervuiling stonken en daardoor geen contact kregen met leeftijdsgenootjes. Veilig Thuis werd ingeschakeld, waarop de kinderen uit huis werden geplaatst.
De ouders durfden uit schaamte geen hulp in te roepen. Met behulp van vrienden en familie werd de boel op orde gesteld. De rechter betreurt het dat het zover is gekomen met de ouders, waardoor de kinderen de dupe werden.
In augustus kwamen de kinderen weer thuis. Sindsdien wordt het gezin iedere week bezocht door een gezinscoach.