'Gezellig avondje' met vrienden mondt uit in vechtpartij, justitie eist cel- en werkstraf

Vrouwe justitia
Vrouwe justitia © RTV Noord
Een 42-jarige man uit Groningen heeft zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig gemaakt aan poging tot doodslag en poging zware mishandeling van vrienden bij hem thuis. Hij mepte een man en een vrouw met een verzwaarde knuppel.
Tegen de man is een werkstraf van 240 uur en een jaar voorwaardelijke celstraf geëist. De officier van justitie eiste ook een celstraf van 130 dagen, gelijk aan het voorarrest.

Achterdocht

Een gezellig avondje met vrienden op 22 augustus 2022 in zijn woning sloeg door een urenlange discussie om in een grimmige stemming. Volgens de verdachte werd die avond drugs gebruikt en oeverloos gekletst over verschillende onderwerpen, waardoor hij achterdochtig werd. De man liep naar zijn balkon en pakte een clubbell, een twee kilo wegende knuppel.
Als een razende sloeg hij daarmee op zijn vriend in. Een vrouw probeerde tussenbeide te komen en werd eveneens geraakt. Dit had bij het mannelijke slachtoffer dodelijk kunnen aflopen, zei de officier van justitie. Dat het letsel wonder boven wonder meeviel is niet te danken aan de meppende Stadjer.

Waarschuwingsschot

Buurtbewoners kwamen op het geschreeuw af en belden de politie. De verdachte rende op blote voeten de nacht in. Hij werd op de ringweg aangehouden. Dit ging niet zonder slag of stoot. De man bekogelde de agenten met stenen. De politie zette een taser in, maar dit had geen effect.
Na een waarschuwingsschot en het inzetten van een politiehond, werd de man overmeesterd. Hij moest zich verdedigen in zijn eigen woning, zei hij tijdens de zitting. Dan heeft hij daarbij buitenproportioneel gehandeld, vond de officier van justitie. Hij had een celstraf tussen twee tot 3,5 jaar willen eisen, maar vindt nu de persoonlijke omstandigheden zwaar meewegen.

Niet opnieuw de cel in

Bij de Stadjer is een psychische en persoonlijkheidsstoornis geconstateerd. De man zag in, na het zien van de letselfoto’s, dat hij volkomen verkeerd bezig is geweest en wil naar eigen zeggen aan zijn probleem werken. Hij is sinds 9 maart weer vrij. ‘Om hem opnieuw in de cel te stoppen, daar is niemand bij gebaat’, zei de aanklager.
De advocaat van de verdachte vond poging tot doodslag niet bewezen, maar poging tot zware mishandeling wel. Hij vroeg de rechtbank om voor een lagere straf te kiezen.
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.