Donar heeft landstitel voor het grijpen na zege in Leiden

Spelers van Leiden en Donar bij de basket
Spelers van Leiden en Donar bij de basket © Erica Middel
Donar heeft een belangrijke stap gezet richting de landstitel. Uit bij ZZ Leiden werd het derde duel gewonnen (55-64), waardoor het 2-1 staat voor de Groningers in de best-of-five serie. Donar kan zaterdag in eigen huis kampioen worden.
Beide ploegen hadden hun wedstrijden voorheen in de serie al buitenshuis geboekt. Donar won het eerste duel in Leiden na twee verlengingen met drie punten verschil (91-94). In Groningen ging de winst vervolgens juist met drie punten verschil naar Leiden (65-68).
Hoogtepunten Leiden - Donar

Donar op voorsprong

De derde wedstrijd van de serie begon zoals verwacht met een gelijkopgaande strijd. Clay Mounce zorgde in de slotseconde van het eerste kwart voor de voorsprong na tien minuten spelen: 16-18.
Branch: 'We kunnen het zaterdag afmaken'
Mounce en Branch zorgden ervoor dat Donar al snel uitliep in het tweede bedrijf (18-25). De Groningers hadden vooral een beter schotpercentage en waren iets sterker in de rebound, waardoor het verschil bij rust was opgelopen tot tien punten: 29-39.
Brandwijk: 'Het is een kans die we moeten pakken'

Leiden komt dichtbij

In het derde kwart liep de thuisploeg vijf punten in: 44-49. In het laatste kwart hield de ploeg van coach Andrej Stimac stand. In de slotfase werd het nog razend spannend. Een dikke minuut voor tijd was de thuisploeg tot twee punten genaderd (55-57). Branch (driepunter), Gaddefors (lay-up) en Brandwijk (dunk) beslisten vervolgens het duel.
Andrej Magdevski gooit de bal namens Donar
Andrej Magdevski gooit de bal namens Donar © Erica Middel
Clay Mounce
Topscorers aan de kant van Donar waren Clay Mounce (die het einde van de wedstrijd niet haalde met vijf persoonlijke fouten) en Steph Branch met allebei zestien punten.
Taylor: 'We hebben een vol Martiniplaza nodig'

Programma

Zaterdagavond vanaf 19.30 uur is wedstrijd nummer vier, in Martiniplaza. Dat duel is weer live te volgen via een stream op deze website. Bij winst pakt Donar voor de achtste keer in de historie de landstitel. Bij verlies volgt er maandag, op tweede pinksterdag, een vijfde en beslissende wedstrijd in Leiden.
Daarna mag Donar nog strijden om de BNXT-titel, via de play-offs samen met de beste Belgische ploegen.