'237 alleenstaande minderjarige vluchtelingen verdwenen uit Ter Apel'

Het aanmeldcentrum in Ter Apel (foto ter illustratie)
Het aanmeldcentrum in Ter Apel (foto ter illustratie) © ProNews
Sinds januari vorig jaar zijn 237 alleenstaande minderjarige vluchtelingen verdwenen uit het aanmeldcentrum in Ter Apel. In heel Nederland gaat het om 360 kinderen.

Waar blijven de kinderen?

Volgens gegevens van het COA zochten vorig jaar 4.449 alleenstaande vluchtelingenkinderen asiel in Nederland. Zij moeten zich eerst melden bij de immigratiedienst in Ter Apel waarna ze worden verspreid over asielzoekerscentra.
Maar uit de cijfers blijkt dat veel van de kinderen niet aankomen op de beoogde locatie. Over hun lot is veel onduidelijkheid, schrijft de krant. Een deel reist vermoedelijk zelf verder Europa in, maar er belanden ook kinderen in het criminele circuit of in de prostitutie. Dat beeld komt naar voren uit vertrouwelijke meldingen van mensenhandel vanuit het COA aan het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel.

'Opgepikt door mannen'

Volgens de meldingen is in het verleden door inwoners van Ter Apel aangeven dat er 'regelmatig donkere meisjes en jongens door zowel Duitse als Nederlandse (oudere) mannen worden opgepikt net buiten het azc'.