Asielzoeker die broek liet zakken niet vervolgd: 'Verwerpelijk, maar niet strafbaar'

Politie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel (archief)
Politie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel (archief) © Jos Schuurman/FPS
De 27-jarige man, die vorige week donderdag in Ter Apel in de nabijheid van een 11-jarig meisje zijn geslachtsdeel toonde, wordt niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt.
Volgens het OM is het gedrag van de man weliswaar verwerpelijk, maar is er geen sprake van een strafbaar feit. 'De reden daarvan is dat uit het opgemaakte proces-verbaal niet feitelijk valt vast te stellen dat de betrokken man een seksueel motief had bij het naar beneden trekken van zijn kleding. Dat neemt niet weg dat het gedrag ongepast en schokkend is, zeker in het zicht van kleine kinderen', motiveert het OM.

Groep zorgt voor onrust

De man, een Algerijnse asielzoeker, maakte volgens het OM deel uit van een groepje van vijf mannen die voor onrust zorgden in en rond winkelcentrum Promenade, door elkaar te duwen en te trappen. Ze waren luidruchtig en onder invloed van drank.
Op enig moment trok de 27-jarige zijn broek en onderbroek uit. Dat werd gezien door het meisje, dat volgens het OM 'op enige afstand stond'. De man werd vervolgens aangehouden door de politie en een van de ouders van het kind deed aangifte.