Staatssecretaris laaiend om misdragingen asielzoekers: 'Dat is tuig'

Asielzoekers stoppen hun spullen in een bus bij Ter Apel (archief)
Asielzoekers stoppen hun spullen in een bus bij Ter Apel (archief) © ANP
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) is laaiend op de groep asielzoekers die zich donderdagavond misdragen heeft toen zij per bus van Ter Apel naar Den Haag werden overgebracht. 'Dat is tuig. Het is echt schandalig. Voor mijn part waren ze langs de snelweg uit de bus geschopt.'
Hij vindt het onbegrijpelijk dat mensen die asiel in Nederland vragen zich zo misdragen. De staatssecretaris zei dit voorafgaand aan de ministerraad. De groep asielzoekers is uiteindelijk in Ter Apel uit de bus gezet na vernielingen aan boord.

Politie komt in actie

De politie laat vrijdag weten met ongeveer dertig collega's te hebben geholpen bij de ontruiming. Er is niemand opgepakt en de ontruiming van de bus is rustig verlopen, aldus een woordvoerster. Vanwege herleidbaarheid naar de slachtoffers kan de politie niet zeggen of er aangifte gedaan is.

'Volstrekt gestoord'

Van der Burg snapt 'helemaal' dat de buschauffeur rechtsomkeert maakte. 'Ik snap er werkelijk helemaal niets van dat je je zo misdraagt, en ook nog eens tegen een buschauffeur die jou aan het helpen is om er voor te zorgen dat je vannacht ergens binnen kunt slapen. Je bent gewoon volstrekt gestoord.'
De staatssecretaris zou asielzoekers die zich op een dergelijke manier misdragen graag keihard aanpakken, door ze bijvoorbeeld het recht op het aanvragen van asiel te ontzeggen. Internationale regelgeving laat dit 'helaas' niet toe.