Gasunie: 'Aantal gasputten achter de hand houden'

Een gaswinningslocatie in Groningen
Een gaswinningslocatie in Groningen © Jos Schuurman/FPS
Niet alle gasputten van het Groningenveld moeten verdwijnen op het moment dat er geen gas meer wordt gewonnen uit het gasveld in de provincie Groningen. Gasunie Transport Services (GTS) adviseert in een brief aan minister Jetten van Klimaat en Energie en staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw een aantal gasputten achter de hand te houden.
'Het kan in sommige situaties nodig zijn een aantal productieclusters achter de hand te houden, zodat binnen enkele uren kan worden ingesprongen op acute tekorten', staat in de brief. Hierbij moet worden gedacht aan de combinatie van een koude winterdag met een hoge vraag naar gas en een storing in bijvoorbeeld een gasopslag. De kans hierop is weliswaar klein, maar is niet uit te sluiten, stelt GTS, dat het gasnetwerk in ons land beheert.
Uit analyses van de netwerkbeheerder blijkt dat het mogelijk is om de productie uit het Groningenveld het komende gasjaar te verlagen. Tevens blijkt uit de analyses dat het na een koude winter ingewikkeld is om de gasopslagen weer voldoende gevuld te krijgen. Hiervoor zijn extra maatregelen nodig.