Troosteloos seizoen FC Groningen zondagmiddag in mineur ten einde

Sörensen en Van Bergen treurden toen degradatie een feit werd
Sörensen en Van Bergen treurden toen degradatie een feit werd © Orange Pictures
Het eredivisieseizoen eindigt voor FC Groningen zondagmiddag in een lege Euroborg. Zowel voor de Trots van het Noorden als voor Sparta staat er niks meer op het spel.
Dennis van der Ree staat voor het laatst langs de lijn als hoofdtrainer van FC Groningen. Daarna vertrekt de Rotterdammer na een turbulent seizoen, waarin hij de club niet voor degradatie kon behoeden. 'Ik heb hier maar een paar maanden gestaan, maar ik heb het gevoel dat ik hier al drie jaar sta', vertelt de oefenmeester tijdens het laatste persmoment van het seizoen.

Assistent van Wormuth

Van der Ree werd aan het begin van het seizoen aangesteld als assistent-trainer van Frank Wormuth en tekende destijds een driejarig contract bij de club. 'Ik ben hiernaartoe gekomen met het idee dat ik bij een grote eredivisieclub zou terechtkomen. Waarbij ik een trainer zou tegenkomen waar ik de komende jaren als assistent van zou kunnen fungeren.'

Hoofdtrainer

Zoals inmiddels bekend liep het allemaal anders. Wormuth werd ontslagen en Van der Ree nam eerst als interim het stokje over. Nadat toenmalig technisch-directeur Mark-Jan Fledderus geen vervanger kon vinden, werd Van der Ree tot de rest van het seizoen benoemd als hoofdtrainer.
'Daar heb ik toen goed over nagedacht, want ik wist dat het lastig zou worden. Maar ik wilde de club graag helpen, dus heb ik het uiteindelijk gedaan. Dat is een behoorlijke ervaring geweest. Het is dramatisch dat we het niet gered hebben. Ik kan nu allemaal dingen noemen die gebeurd zijn, maar dan staan we hier nog wel een tijdje', zegt de Rotterdammer.
Dennis van der Ree: 'Het voelt alsof ik hier al drie jaar ben'
'Ik heb goede dingen gedaan, maar ik heb ook minder goede dingen gedaan. Je probeert zoveel mogelijk te leren van de dingen die je niet goed heb gedaan. Ik ben in ieder geval blij dat ik de persoon ben gebleven die ik altijd ben. Mensen willen graag dat je boos gaat doen of gek gaat doen als het niet goed gaat, maar ik ben vooral trots dat ik mezelf ben gebleven.'

Meer vertrekken

Tegen Sparta zit niet alleen Van der Ree voor het laatst op de bank, maar ook voor de rest van de staf geldt dat ze na de zomerstap niet zullen terugkeren bij FC Groningen. Alfons Arts heeft een voorstel van de club in beraad. Keeperstrainer Harmen Kuperus, assistent-trainer Gert Peter de Gunst en adviseur Hans Westerhof vertrekken sowieso.
Peter Leeuwenburgh (geschorst), Paulos Abraham (wederom een terugslag en inmiddels al terug naar Zweden), Damil Dankerlui (geblesseerd) en Liam van Gelderen (geblesseerd) komen zondag zeker niet in actie.

Jetro Willems

Jetro Willems is nog een vraagteken, maar de linksback is op de weg terug. Het is nog niet duidelijk waar de toekomst van Willems ligt, die na de winterstop aansloot bij FC Groningen. Vanwege blessures werd dat nog geen succes, want hij kwam pas zeven keer in actie. 'Ik ben nu nog gewoon hier bezig', vertelt hij. 'Ik ben nu niet echt op zoek, maar meer aan het revalideren en fit worden. Dan zien we het wel.'
Jetro Willems sluit een extra jaar FC Groningen niet uit
Willems sluit ook niet uit dat hij komend seizoen nog bij FC Groningen speelt. 'Het zou een optie zijn, maar ik heb nog niks gehoord. Misschien komen ze erop terug, maar ik denk dat ze met andere dingen bezig zijn die belangrijker zijn dan Jetro Willems. Bij de club ligt de concentratie nu bij andere dingen denk ik. Ik denk dat de club heel veel voor me heeft gedaan en mij veel mogelijkheden heeft gegeven, dus ik ga zeker naar ze luisteren als ze komen.'