Van een historische nederlaag naar de finale om de landstitel: 'Het contrast was nog nooit zo groot'

Clay Mounce scoort namens Donar tegen Leiden
Clay Mounce scoort namens Donar tegen Leiden © JK Beeld
Negen nieuwe spelers, was het cynische advies van Meindert van Veen voor basketbalploeg Donar. Er zijn spelers gewisseld, de coach moest gaan, en uiteindelijk kan de Groningse club zaterdagavond landskampioen worden.
Het lukte de basketballers van Donar al zeven keer om de titel binnen te halen. Voor het eerst was dat in 1982, de laatste keer in 2018. In de eerste helft van dit seizoen leek het kampioenschap misschien wel verder weg dan ooit. Op 2 november leed Donar een historische nederlaag, door met 41-94 te verliezen van BC Kalev/Cramo uit Estland.

'Ik schaam me'

Technisch-directeur Drago Pasalic zei na afloop van die wedstrijd: 'Ik ben zeer teleurgesteld. Ik schaam me voor ons optreden. Ik ga met elke speler spreken, om te vragen of ze hier echt wel willen zijn. En als ze het shirt van Donar willen dragen, moeten ze ook vechten voor Donar.'
Drago Pasalic na het duel tegen BC Kalev
Drago Pasalic na het duel tegen BC Kalev © RTV Noord/Karel-Jan Buurke
Het team kwam in een negatieve spiraal terecht. Dat had meerdere oorzaken: 'De spelverdeling is niet op orde. Er moet een speler bij, of spelers inruilen. Het loopt niet, er moet iets veranderen in de selectie', vertelde sportverslaggever Karel-Jan Buurke destijds.

'Dit had niemand verwacht'

'Gelukkig zijn er heel veel nieuwe spelers bijgekomen en is het beter gegaan', zegt hij aan de vooravond van de belangrijke wedstrijd. 'Het contrast is volgens mij nog nooit zo groot geweest in één seizoen. Dat het zo zou lopen, had niemand verwacht.'
Pasalic heeft een grote rol gespeeld in de ommekeer. Buurke: 'Als het niet goed gaat, is hij natuurlijk ook eindverantwoordelijk voor het samenstellen van de juiste selectie, dus verdient hij nu ook de credits.'
De puzzel is compleet gemaakt, toen ging het lopen
Karel-Jan Buurke - sportverslaggever
Belangrijk voor een goede basis zijn spelers die hard willen werken. 'Dat klinkt heel simpel, maar het is toch altijd lastig om maximale inzet te hebben', zegt de sportverslaggever. Natuurlijk is de kwaliteit van een speler ook belangrijk, maar daar ontbreekt het vaak niet aan, met het ruime budget dat Donar heeft. 'Maar dan moet het in het hoofd ook nog goed zitten. De puzzel is compleet gemaakt, in begin maart ongeveer. Vanaf dat moment ging het lopen als een tierelier', zegt Buurke.
Van een historische nederlaag naar de finale om de landstitel

'Ze gaan het afmaken'

Zijn voorspelling dat het 3-0 zou worden voor Donar kwam niet uit, maar alsnog gelooft Buurke erin dat de ploeg het zaterdag afmaakt. 'In de periode vanaf maart, in de Elite Gold-competitie, is Donar gewoon de sterkste ploeg gebleken. En er zit nog wel rek in. Het is een brede, goeie selectie. Ze werken hard, ik denk dat ze het af gaan maken.'
De wedstrijd tegen ZZ Leiden begint zaterdag om 19.30 uur in een bomvol Martiniplaza. Het is de vierde wedstrijd in de best-of-five serie. Het duel is live te volgen via een stream op deze website. Bij winst pakt Donar voor de achtste keer de landstitel. Als ze verliezen volgt er maandag, op tweede pinksterdag, een vijfde en beslissende wedstrijd in Leiden.
Het seizoen is dan nog niet klaar voor Donar. De beste Nederlandse ploegen gaan door in de BNXT-competitie, waar ze tegen de beste Belgische clubs spelen. Mocht Donar landskampioen worden, dan komen ze terecht in de halve finale van de gemengde play-offs.