Vindicat opent de deuren: 'Wel twee beetjes vies hierbinnen!'

Een rondleiding door het Vindicat-pand
Een rondleiding door het Vindicat-pand © Marten Nauta/RTV Noord
Studentenvereniging Vindicat opent zaterdag de deuren voor mensen die er normaal gesproken niet binnen komen. Even niet alleen maar studenten dus in het pand aan de Grote Markt, maar mensen uit alle windstreken, zoals Janneke en Nico Kuipers uit Bedum.
Ze zijn op de fiets naar Groningen gekomen, daar was het immers het perfecte weer voor. 'Om de uitnodiging te aanvaarden. Gezien de negatieve publicaties van de laatste jaren zei ik met mijn man: wij gaan daar toch eens een kijkje nemen.'
Beluister hier de reportage over de open dag bij Vindicat

Twee beetjes vies

Janneke en Nico krijgen een korte rondleiding door het gebouw. In een groepje zien ze de grote zaal, die Vindicat de conversatiezaal noemt, en waar rond 11.00 uur het eerste biertje getapt wordt. Eén van de leden van Vindicat vertelt dat ze 's ochtends nog even de puntjes op de i hebben gezet. 'En we hebben de schoonmakers gevraagd extra goed schoon te maken vandaag, vooral de wc's!', lacht ze.
Het zijn wel studenten natuurlijk
Nico Kuipers
Tijdens de rondleiding blijkt dat die extra schoonmaak er niet voor heeft gezorgd dat het helemáál spic en span is: je voeten kleven geregeld even aan de vloer. Het nodige bier dat er in de loop van de jaren is gevallen heeft gezorgd voor een permanente geur en dus een beetje viezigheid. 'Of eigenlijk wel twee beetjes', zegt Janneke Kuipers.
Nico en Janneke Prins zitten op het dakterras van Vindicat
Nico en Janneke Prins zitten op het dakterras van Vindicat © Marten Nauta/RTV Noord
'Het is geen visitekaartje', vindt ze. 'En vooral voor een open dag, om het dan zo te presenteren. Het was echt niet schoon.' 'Maar het zijn wel studenten natuurlijk', nuanceert man Nico. 'Je moet ook niet verwachten dat alles netjes opgeruimd wordt, ze zijn ook druk met allerlei activiteiten. Dus ik begrijp het wel, maar goed. Ik hoop dat ze in de toekomst hun zaakje beter op orde hebben.'

Riant

De viezigheid is dan een minpuntje, maar het mag de pret niet drukken. De bezoekers zien naast de grote zaal ook de eetzaal, waar zes keer per week een warme maaltijd geserveerd wordt. Ook de leeszaal wordt bezocht, waar de boeken tot het plafond staan opgestapeld.
De eetzaal van Vindicat
De eetzaal van Vindicat © Marten Nauta/RTV Noord
'Het studentenleven hier is wel heel riant', valt Janneke Kuipers op. 'Ik dacht altijd dat een student niet zoveel armslag had, maar hier kan van alles. Daar verbaas ik me toch een beetje over. Dat je hier kan eten bijvoorbeeld, en je ouders kunt uitnodigen als je dat wilt. Ik dacht dat studenten dat gewoon op hun kamer deden!'

Biertje

De rondleiding eindigt op het dakterras, dat vooral in de zomer de favoriete plek is voor een goed feestje. Tijdens de open dag staat even voor twaalven al een dj te draaien, terwijl het carillon van de Martinitoren ook van zich laat horen. Ook hier staat de tap al aan, en serveren leden van Vindicat een lunch.
Een dj en de Martinitoren zorgen voor muziek op het Vindicat-terras
Een dj en de Martinitoren zorgen voor muziek op het Vindicat-terras © Marten Nauta/RTV Noord
Mevrouw Kuipers drinkt niet, maar meneer Kuipers overweegt even aan het studentenleven te proeven en een biertje te bestellen. 'Ik lust wel een biertje hoor. Het is wel vroeg, maar ik sla het niet af!', besluit hij lachend.