Afgelopen: Donar krijgt oorwassing en moet nóg een keer winnen in Leiden om kampioen te worden

Peter Olisemeka met een dunk tegen Heroes Den Bosch
Peter Olisemeka met een dunk tegen Heroes Den Bosch © JK Beeld
De Groninger basketballers van Donar zijn slechts eén zege verwijderd van het landskampioenschap. Als de mannen van coach Andrej Stimac vanavond winnen van ZZ Leiden, kan het feest beginnen. Maar dan moet er eerst gewonnen worden en dat is absoluut geen zekerheid. Bekijk het mogelijke kampioensduel hier live vanaf 19.30 uur.
De Groningers staan momenteel op 'matchpoint' in de best-of-five-finaleserie. Door twee knappe uitzeges in de Vijf Meihal, staat Donar 2-1 voor en heeft het slechts één zege nodig om het eremetaal te veroveren. Als het de basketballers vandaag niet lukt, volgt er komende maandag nog een herkansing in Leiden.

De grote ommekeer

In een jaar tijd kan er een hoop gebeuren, bewezen de basketballers van Donar maar eens. In de eerste helft van dit seizoen leek het kampioenschap misschien wel verder weg dan ooit. Op 2 november leed Donar een historische nederlaag, door met 41-94 te verliezen van BC Kalev/Cramo uit Estland. Met een hernieuwde selectie en de zichtbare hand van coach Stimac, is het beeld in een half jaar tijd volledig omgedraaid en kan Donar de titel grijpen.
Het lukte de basketballers van Donar al zeven keer om de titel binnen te halen. Voor het eerst was dat in 1982, de laatste keer in 2018.

Spannende finale

Net als twaalf jaar geleden, doen de heren uit de Sleutelstad en de Groningers weinig voor elkaar onder. De eerste wedstrijd van deze finaleserie werd in Gronings voordeel beslecht, op bezoek bij Leiden. Na twee verlengingen wist Donar de zege eindelijk naar zich toe te trekken, om het vervolgens in eigen huis te laten liggen. Donar had kansen om de Leidenaren op 2-0 te zetten, maar speelde een mindere tweede helft.
Afgelopen donderdagavond wisten de Groningers wederom de punten mee te nemen uit Leiden, na een echte finalewedstrijd. 'Af en toe was het tenenkrommend, maar de vechtlust hield me vast', vertelde analist Anjo Mekel over het duel. Gaat Donar het vanavond flikken? Mekel houdt zich op de oppervlakte: 'De vorige keer was ik er namelijk van overtuigd en ging het mis. Vergeet niet dat Leiden morgen voor z'n laatste kans vecht, terwijl ze weten dat ze in Groningen kunnen winnen.'

Live

Vanaf 19.30 uur is het duel te bekijken via onze livestream. Het commentaar wordt geleverd door verslaggever Karel-Jan Buurke en analist Anjo Mekel.