Dramatisch Donar laat volgepakt Martiniplaza verbijsterd achter en ziet titelkansen slinken

Clay Mounce omringd door Leidenaren, een typerend beeld
Clay Mounce omringd door Leidenaren, een typerend beeld © JKBeeld
In een uitverkocht Martiniplaza verspeelden de Groninger basketballers van Donar de eerste kans op het winnen van de landstitel. De Donar-spelers bezweken onder de druk en kwamen een dramatische start niet meer te boven: 45-68. Het wordt komende maandag in Leiden alles of niets, tijdens de vijfde en allesbeslissende finalewedstrijd.
De spelers leken lam geslagen door de titelkoorts. Bij winst zou Donar immers voor het eerst sinds 2018 landskampioen worden. De Groningers speelden een werkelijk dramatisch eerste kwart. Vernon Taylor en Clay Mounce kregen mogelijkheden om de score te openen, maar waren slordig. Aan Leidense kant ging het voortvarender.

Dramatische start

Al na twee minuten stonden de bezoekers op een 0-9 voorsprong, ook een time-out van Donar-coach Andrej Stimac kon geen verandering brengen. Vanaf de vrije worplijn kon Viktor Gaddefors uiteindelijk de stand terugbrengen tot 1-11 en zo voor de eerste Groninger score tekenen. Donar kwam niet verder dan één veldscore in het eerste kwart. De achterstand sprak boekdoelen: 8-23 (!).

Herstel

Waar Leiden iedere schietkans leek te verzilveren, grossierde de thuisploeg in slordigheden. Slechts tien van de achttien vrijeworpen werden benut in de eerste helft. Gaddefors spande de kroon, door tijdens één van zijn pogingen zelfs de ring niet te raken.
Donar krabbelde langzaam maar zeker op gedurende het tweede kwart. Aan de hand van Steph Branch en Willem Brandwijk kregen de mannen in het blauwwit weer wat kleur op de wangen. De achterstand werd teruggebracht naar slechts zeven punten, al sloeg Leiden in de laatste minuut weer een gaatje: 22-34.

Blessure Taylor

Halverwege het tweede kwart raakte Donar-speler Vernon Taylor na een lelijke val geblesseerd. Hij leek te grijpen naar zijn ribbenkast. De Amerikaanse routinier kon niet meer verder spelen.
Vernon Taylor schreeuwt het uit van de pijn
Vernon Taylor schreeuwt het uit van de pijn © JKBeeld
Statistieken Donar
Topscorer: Clay Mounce (13)
Meeste assists: Andrej Magdevski (3)
Meeste rebounds: Peter Olisemeka (6)

Alle hoop tevergeefs

Alle hoop dat Donar na rust de boel wel even zou recht breien, was tevergeefs. De Groningers hadden maar liefst vijf minuten basketbal nodig om tot een veldscore te komen. In de tussentijd liep ZZ Leiden steeds verder weg. Martiniplaza was murw geslagen door de rivaal. Met nog een kwart te gaan had Donar een waar wonder nodig: 35-51.
Maar ook in het laatste kwart wist Donar niets te bewerkstelligen. Geen enkele driepuntspoging was raak in het duel met de Leidenaren. Het Donar-publiek slaakte een zucht van opluchting toen de laatste buzzer klonk: 45-68.
Nog een laatste kans
Komende maandag, op tweede pinksterdag, heeft Donar nog een laatste kans om de achtste landstitel te veroveren, als het voor een vijfde maal speelt tegen ZZ Leiden.

Het zal dan om 14.00 uur moeten gebeuren in de Vijf Meihal. Gelukkig voor Donar, zijn vooralsnog alle wedstrijden in de finaleserie gewonnen door de uitspelende ploeg.