Warming-up: FC Groningen - Sparta

Sparta tegen FC Groningen eerder dit seizoen
Sparta tegen FC Groningen eerder dit seizoen © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de thuiswedstrijd tegen Sparta, voorlopig de laatste wedstrijd van de FC op het hoogste niveau. En dat in een lege Euroborg.
Na 23 jaar is er een treurig einde gekomen aan eredivisievoetbal in Groningen. Vaak staat een laatste wedstrijd van het seizoen in het teken van afscheid nemen, maar dat zal vanmiddag niet gebeuren aangezien er in een leeg stadion wordt gevoetbald. De gehele technische staf, maar ook een groot gedeelte van de spelersgroep zullen na de zomerstop niet weer terugkeren bij FC Groningen.
Trainer Dennis van de Ree blikt terug op de afgelopen maanden:
Dennis van der Ree: 'Het voelt alsof ik hier al drie jaar ben'

'Ik heb goede dingen gedaan, maar ik heb ook minder goede dingen gedaan', vertelde trainer Dennis van der Ree voorafgaand aan deze wedstrijd. 'Je probeert zoveel mogelijk te leren van de dingen die je niet goed hebt gedaan. Ik ben in ieder geval blij dat ik de persoon ben gebleven die ik altijd ben. Mensen willen graag dat je boos gaat doen of gek gaat doen als het niet goed gaat, maar ik ben vooral trots dat ik mezelf ben gebleven.'

De vorm: FC Groningen

FC Groningen won op 25 februari voor het laatst een wedstrijd in de eredivisie. In de Euroborg werd toen met 3-0 van Excelsior gewonnen. Het leek toen even of het team van Van der Ree de geest had gekregen en dat de club de weg omhoog gevonden zou hebben. Het bleek achteraf een stuiptrekking. Nog nooit werd er zo vaak in een seizoen verloren (23 keer), als dit seizoen het geval is.

De vorm: Sparta

Sparta beleeft een droomseizoen. De ploeg van Maurice Steijn staat op de zesde plaats, blijft op de zesde plaats en kan zich opmaken voor de play-offs om een ticket voor Europees voetbal. Sparta werd voor het laatst zesde in 1995/1996, toen Henk ten Cate de trainer was. De Rotterdammers verloren dit seizoen pas vier uitwedstrijden.

Waar moeten we op letten?

FC Groningen wil enigszins met opgeheven hoofd uit de eredivisie vetrekken. Daar zou een overwinning aan kunnen bijdragen. Ook is het belangrijk dat FC Groningen geen laatste wordt, want dat kan weer uitmaken in de verdeling van tv-gelden. Cambuur moet dan winnen van RKC, maar is ook afhankelijk van het resultaat in de Euroborg.

Historie

Sparta kwam 33 keer eerder op bezoek in Groningen voor een eredivisiewedstrijd. FC Groningen won veertien van die ontmoetingen, tien keer werd het gelijk en negen keer gingen de Rotterdammers er met de drie punten vandoor. Eerder dit seizoen verloor FC Groningen met 2-1 op het Kasteel.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zondagmiddag live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Groningen - Sparta begint om 14.30 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 14.00 uur.
Erik Hogeboom presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Paul Zweverink doet de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site, tv en in de app.

Blessures/schorsingen

Paulos Abraham, Liam van Gelderen en Michael Verrips zijn geblesseerd. Jetro Willems is een twijfelgeval en Peter Leeuwenburgh is geschorst. Willems kwam dit seizoen tot zeven wedstrijden in dienst van FC Groningen, maar staat niet onwelwillend tegenover een langer verblijf.
Jetro Willems sluit een extra jaar FC Groningen niet uit

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen:

Vermoedelijke opstelling tegen Sparta
Vermoedelijke opstelling tegen Sparta © RTV Noord