Gifbeker was nog niet leeg: FC Groningen eindigt seizoen als hekkensluiter

Musampa krijgt rood
Musampa krijgt rood © Orange Pictures
De gifbeker voor FC Groningen moest tot en met de laatste druppel leeg. De ploeg verloor in een lege Euroborg met 5-0 van Sparta Rotterdam. Dat betekende niet alleen een evenaring van een negatief clubrecord, maar omdat Cambuur RKC versloeg eindigde de FC ook nog eens als laatste.
De voortekenen waren al niet bijster gunstig: twee ploegen voor wie niks meer op het spel stond voor lege tribunes. FC Groningen zou er op papier nog wat van willen maken terwijl opponent Sparta zich zou willen sparen voor de play-offs.

Al snel met tien man

Die goede bedoelingen ten spijt: FC Groningen trok de lijn van het seizoen moeiteloos door. Zo kon Nordin Musampa al na een klein half uurtje inrukken nadat hij de doorgebroken Bart Vriends tegen de grond werkte. Het leek wat zwaar bestraft, maar arbiter Dieperink was onverbiddelijk: rood.
Om het allemaal nog erger te maken, werd de opvolgende vrije trap door Jonathan de Guzmán onberispelijk ingeschoten: 0-1.
Niet dat de FC een lamlendige indruk maakte, maar het zat er eenvoudig niet in voor de thuisploeg. Voetballend ging het af en toe nog wel, maar kansen leverde het niet op.

Na een uur beslist

Na een uur voetballen was de wedstrijd in de Euroborg beslist. Nadat Younes Namli (op de lat) en Arno Verschueren FC Groningen nog even lieten spartelen, haalde Koki Saito de trekker wel over: 0-2.
De thuisploeg kon daar hoegenaamd niets tegenover stellen en moest hopen dat de Rotterdammers clementie toonden. Dat deden ze niet. Eerst Arno Verschueren en vervolgens Tobias Lauritsen en Vito van Crooij (vanaf elf meter) maakten er, net als een week eerder tegen Vitesse, een pijnlijke affaire van.
Bij die 0-5 bleef het. Een passend einde van een rampseizoen.

Negatief clubrecord

Door de nederlaag evenaarde FC Groningen een negatief clubrecord: dat van vijf thuisnederlagen op rij. Dat overkwam de club eerder slechts twee keer, in 1972 en in 1993.
Nog meer negativiteit: mededegradant SC Cambuur kreeg het in eigen stadion plotseling op z'n heupen tegen RKC Waalwijk. De Leeuwarders wonnen met 4-0, waardoor FC Groningen zelfs nog als achttiende en laatste in de eredivisie eindigde.