Grote domper voor Groningen in Kerkrade

KERKRADE - FC Groningen heeft zaterdagavond de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen onnodig met 2-1 verloren van Roda JC. Na twaalf minuten werd Roda-speler Ruud Vormer met rood van het veld gestuurd en scoorde Leandro Bacuna uit de toegekende strafschop. Toch waren de 10 van Roda uiteindelijk te sterk.
Groningen begon voortreffelijk aan de wedstrijd. Dat leverde direct een aantal kansen op. Na een actie van Bacuna over de achterlijn werd zijn voorzet door Roda JC-verdediger Monteyne tegen de paal geschoten. Even later schoot Matavz de bal op het dak van het doel.
Na twaalf minuten was het dan toch raak. Ruud Vormer duwde in de zestienmeter Nicklas Pedersen omver. Scheidsrechter Jan Wegereef gaf een strafschop aan Groningen en stuurde Vormer met rood van het veld. Bacuna schoot de bal onberispelijk achter Tyton.
Groningen ging op jacht naar het tweede doelpunt. Tom Hiariej was dichtbij een treffer. Vanaf de zijkant van het zestienmetergebied schoot hij de bal keihard tegen de kruising. Vlak voor rust gaf Tadic een schitterende voorzet vanaf rechts op Pedersen. De kopbal van de Deense middenvelder werd door Tyton gekeerd.
Na rust kwam de bal wederom op de kruising. Vanuit een hoekshop kopte Ivens de bal op het aluminium.
Naarmate de tweede helft vorderde kreeg de thuisploeg meer balbezit en werd ook dreigender. Dertien minuten voor tijd mocht Roda JC een vrije schop nemen net buiten het strafschopgebied na een domme overtreding van Hiariej op Junker. Fledderus schoot de bal via de muur achter de kansloze Van Loo.
Het werd allemaal nog erger voor Groningen. De tien van Roda kwamen twee minuten voor tijd op voorsprong. Malki strafte zwak verdedigen van Groningen af en schoot de 2-1 binnen.