Twee nieuwe boeken over Gelderse evacuees in Marum die moesten vluchten voor de Slag om Arnhem

De twee boeken
De twee boeken © Jan Been/RTV Noord
'De Dagboeken van Lambert en Gert Janssen' en 'Getekende Levens'. Zo heten de twee nieuwe boeken over de periode aan het eind van de Tweede Wereldoorlog toen zo'n 250 evacuees uit het Gelderse Kekerdom bij gastgezinnen in de voormalige gemeente Marum verbleven. De boeken zijn vanaf dinsdag te koop bij de Primera in Marum.
Het zijn het tweede en derde boek van de Kekerdomse historicus Johan Bekhuis over deze bijzondere geschiedenis.

Vlucht

Kekerdom, aan De Waal in de Ooijpolder ten oosten van Nijmegen, lag eind 1944 tijdens de slag om Arnhem in de vuurlinie. De inwoners werden gedwongen te vluchten voor de beschietingen. Na een lange voettocht kwamen ze via Groningen in onder meer Marum, Jonkersvaart, Noordwijk en De Wilp terecht. De vluchtelingen bleven daar tot na de bevrijding.
Kitty Gerritsen met beide boeken
Kitty Gerritsen met beide boeken © Jan Been/RTV Noord

Twee boeken

Kitty Gerritsen uit Kekerdom, die bij de totstandkoming van de boeken betrokken is: 'Het ene boek gaat over de belevenissen van de broers Janssen tijdens de tocht en hun verblijf in het Noorden. Ze hielden daarover allebei een dagboek bij. Die dagboeken zijn gecombineerd in dit boek.'
In het andere boek is een lijst opgenomen met namen van welke Kekerdommers woonden bij welke families in dorpen van de voormalige gemeente Marum.
Gerritsen: 'Er zijn nog steeds warme contacten tussen Kekerdom en Marum. Volgend jaar is het tachtig jaar geleden dat deze gebeurtenissen zich afspeelden en dat gaan we in Kekerdom herdenken met de onthulling van een vredesmonument. Onze Marummer vrienden, die destijds Kekerdommers zo gastvrij hebben opgevangen en in hun midden hebben opgenomen, zijn daar van harte voor uitgenodigd.'