Het verdriet is groot bij Donar na dramatische slotfase: ‘Iedereen weet dat wij daar hadden moeten staan met die beker’

Het verdriet is groot bij Donar
Het verdriet is groot bij Donar © OrangePictures
Het ongeloof is gigantisch. De Groninger basketballers van Donar kwamen één punt tekort om de achtste landstitel uit de clubgeschiedenis te vieren. Een bizarre apotheose in de Vijf Meihal besliste de finale in Leids voordeel: 82-81. Het verdriet bij spelers en coach is enorm.
Donar stond met nog ruim twee minuten op de klok met zestien punten voor. De Groningers speelden een dijk van een wedstrijd en leken soeverein af te stevenen op het landskampioenschap. Maar toen brak de dijk. Een slotfase, die de Nederlandse basketbalgeschiedenisboeken in zal gaan, volgde.
Mounce: 'Het is triest'
Donar stortte volledig in. Leiden kwam terug tot twee punten. De Leidenaren misten een driepuntspoging met nog vier seconden op de klok. De thuisploeg kreeg vervolgens nog de kans vanaf de vrije worplijn en kwam zo op een punt van de Groningers. Na een fout van Donar kreeg Thomas Rutherford twee vrije worpen met nog 0,3 seconden op de klok en beiden gingen raak.

‘Gebroken hart‘

Clay Mounce was de topscorer aan Groninger zijde. De Amerikaan scoorde 22 punten, waarvan 18 punten vielen in het eerste kwart. De man uit Noord Carolina kan moeilijk geloven wat er zich precies heeft afgespeeld. ‘Mijn hart is een beetje gebroken’, zegt Mounce, die snel een kanttekening plaatst: ‘Er is niemand overleden, verliezen hoort ook bij topsport.’
Brandwijk: 'Dit is wel erger dan die BNXT-finale'

Discutabele beslissingen

Willem Brandwijk was niet blij met een aantal keuzes van de arbitrage. Een ‘call’ in de slotseconden gaf Leiden nog twee cruciale vrije worpen, die uiteindelijk Donar de das om deden. ‘Er zijn een aantal discutabele beslissingen genomen in de eindfase’, stelt Brandwijk. ‘Iedereen zag dat de wedstrijd onze kant op zou vallen, dus als je ‘m dan verliest is dat heel pittig.’
Ik hoop dat ze ook een beetje trots op ons zijn
Willem Brandwijk over de Donar-fans
De power forward is de meegereisde fans dankbaar. ‘Zij waren super vandaag. Ik hoop dat ze ook een beetje trots op ons zijn’, vertelt Brandwijk, die met zijn ploeggenoten applaudisserend werd onthaald door het Groninger publiek.
Stimac: 'Ik ben erg trots op mijn team'

Basketbalgoden

Ook coach Andrej Stimac is trots. ‘Ik zou nergens liever willen zijn dan met mijn spelers’, zegt de Kroaat na afloop. ‘De basketbalgoden maakten een aantal bijzondere keuzes’, zucht Stimac.
Soms is de reis meer waard dan de bestemming
Donar-coach Andrej Stimac
De coach heeft het te doen met zijn team, maar ook met de fans, vertelt hij: ‘Ik denk namelijk dat wij het betere team waren vandaag.’ De man uit Rijeka sluit toch enigszins positief af: ‘Soms is de reis meer waard dan de bestemming.’
Gaddefors: 'Ik heb er geen woorden voor'

Verdriet

Viktor Gaddefors was verbijsterd over de nederlaag. ‘Ik weet niet wat ik moet zeggen. Ik begrijp gewoon niet dat we deze wedstrijd uiteindelijk nog hebben weggegeven’, klinkt de Zweed teleurgesteld. ‘Ik had me erop verheugd met deze jongens feest te kunnen vieren.’
Wij hadden het moeten zijn met die beker, dat weet iedereen. Zelfs de spelers en supporters van Leiden
Vernon Taylor
Vernon Taylor was gesloopt. Geëmotioneerd probeerde de routinier zijn woorden te vinden: ’Wij hadden het moeten zijn met die beker, dat weet iedereen. Zelfs de spelers en supporters van Leiden.’ De Amerikaan raakte afgelopen zaterdag nog geblesseerd aan één van zijn ribben. Desondanks wilde Taylor twee dagen later op het veld staan. ‘Dat is wie ik ben. Ik ga niet aan de kant zitten. Ik vecht voor mijn club, mijn familie en mijzelf.’
Taylor: 'Dit doet pijn'

Winnaars en verliezers

Toch was er een Groninger in de zaal die feest kon vieren: oud-Donar-assistent Jan Stalman. De man uit Knoal zit momenteel als assistent op de bank in de Sleutelstad. ‘Ik dacht echt: ‘mijn god kerel, wat gebeurt hier’’, vertelt Stalman over de slotfase. ‘Donar speelde een hele sterke wedstrijd. De druk werd zo groot, maar er stonden een aantal jongens op’, zag de Grunneger.
Stalman: 'Het was ongelofelijk'
Stalman heeft vrij geregeld van zijn werk. ‘We worden zo meteen gehuldigd bij het stadhuis. Ik denk dat ik morgen maar beter niet voor de klas kan gaan staan’, lacht de kampioen.
Donar-aanvoerder Leon Williams weigerde de pers te woord te staan.
BNXT-playoffs
De knop moet snel om bij de Groningers. Aanstaande donderdag reist de ploeg af naar het Belgische Hasselt, om te spelen tegen Hubo Limburg United in de kwartfinale van de BNXT-playoffs.

Aanstaande zaterdag volgt de return in Martiniplaza. RTV Noord is dan weer met een livestream van de partij.