Lopend Vuur: Ik ga de acceptgiro missen

Een acceptgiro
Een acceptgiro © Laurens van Putten/ANP
Vanaf komende donderdag bestaat de acceptgiro niet meer. Na bijna vijftig jaar komt er op 1 juni een einde aan deze manier van betalen.
Iedereen boven de 30 jaar kent de acceptgiro vast: de gele papierstrook, waarvan je een deel afscheurt voor je eigen administratie. In 1977 kon je voor het eerst op deze manier betalen.
Tot die tijd ging je naar de bank of het postkantoor voor een girale betaling of je betaalde via een betaalcheque in de winkel. Met de acceptgiro betaalde, behalve je boodschappen, vrijwel alles: je huur, abonnementen en zelfs je belasting.
Het jaar 1995 was met 300 miljoen betalingen via de acceptgiro het beste jaar. Daarna werd het ieder jaar wat minder, zeker toen de betaalapps hun intrede deden. Toch werd de acceptgiro vorig jaar nog zo'n 3 miljoen keer gebruikt.
De verwerking van de acceptgiro wordt echter te duur en dus komt er vanaf donderdag een einde aan. Dat is wellicht lastig voor mensen die niet goed met computers kunnen omgaan.
Met enig weemoed is dit vandaag onze stelling:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Telefoonverslaafd

'Ik ben verslaafd aan mijn smartphone' was vrijdag ons Lopend Vuur. Van de 1970 stemmers is 64 procent het er niet mee eens. 36 procent geeft toe dat wel te zijn.