Lutje Moevie over Vierhuizen: 'Wij zijn een heel vruchtbaar dorp'

Trotse inwoners van Vierhuizen
Trotse inwoners van Vierhuizen © Elwin Baas/RTV Noord
Acht 'lutje moevies' maken kans op de Lutje Moevie Awoard van de vereniging Groninger Dorpen. Het is een initiatief om dorpen in korte films zichzelf te laten zien en te vertellen wat er zo mooi is aan hun dorp. Bij RTV Noord nemen we de komende weken de acht finalisten onder de loep. Deze keer: Vierhuizen in de gemeente Het Hogeland.
‘We zijn een heel klein dorp, maar wél een hele hechte gemeenschap’, vertelt inwoner Lisanne Mansholt. ‘En we hebben voor zo’n dorp ook nog heel veel kinderen en jonge mensen, ik denk dat dat wel uniek is. Daarom een filmpje met kinderen.’
Op de 120 inwoners van Vierhuizen schat ze rond de twintig kinderen. ‘Wij zijn een heel vruchtbaar dorp’, zegt ze lachend.
'We doen heel veel dingen met elkaar, en voor elkaar'

Veel met elkaar

Ook Alina Brander is blij dat ze in Vierhuizen woont. ‘We doen heel veel dingen met elkaar, en vóór elkaar. Daarmee proberen we er toch wat moois van te maken in ons dorp.’ Het dorpshuis geldt als centrale huiskamer, met activiteiten voor jong en oud.
Lutje Moevie over Vierhuizen
Met de duizend euro die er te winnen valt met de Lutje Moevie Awoard, weten de Vierhuizers wel raad. ‘Wij zouden met name voor de winterperiode in en rond het dorpshuis meer activiteiten willen organiseren, zoals samen koekjes bakken. Dat we ook in de winter voor en met elkaar dingen blijven doen. Dat is de toekomst van ons dorp, dus dat moeten we weten te behouden’, aldus Mansholt.