Gemeente Veendam sluit pand waarin hennepkwekerij ontdekt werd

Hennepplantjes in een kwekerij (Foto ter illustratie)
Hennepplantjes in een kwekerij (Foto ter illustratie) © Robin van Lonkhuijsen/ANP
De gemeente Veendam heeft een woning aan de Torenstraat in de Parkstad voor zes maanden gesloten. De politie ontdekte er onlangs een hennepkwekerij.
In totaal ging het om ruim 286 planten.

Damoclesbeleid

Burgemeester Berry Link sloot het pand door het zogenoemde Damoclesbeleid toe te passen. Hierdoor kan een pand gesloten worden wanneer er sprake is van drugshandel of -productie als er meer drugs worden aangetroffen dan de voorraad die voor eigen gebruik aanwezig mag zijn.
'Hennepplantages, drugsproductie of handelshoeveelheden drugs zorgen voor een aantasting van het woon- en leefklimaat en van de sociale en/of fysieke veiligheid van inwoners', zegt burgemeester Link. 'Het heeft een aanzuigende werking op criminele activiteiten en kan leiden tot onveilige situaties, zoals brand- en explosiegevaar, waterschade of geweldsincidenten.'

Zegels en posters

De fysieke sluiting van een pand wordt door de gemeente op het pand kenbaar gemaakt door middel van zegels op de deur en het aanplakken van het besluit, maar ook door het ophangen van posters en het plaatsen van een makelaarsbord. Omwonenden van de gesloten panden ontvangen bovendien een flyer met informatie.