Watersportondernemer en bewoners recreatieparken tegenover elkaar in Raad van State: 'Wij te groot? Onzin'

Klein Scheveningen
Klein Scheveningen © RTV Noord
De Kropswolder watersport- en jachthavenondernemer John Stalman heeft dinsdag bij de Raad van State van zijn hart geen moordkuil gemaakt. Hij had flink wat kritiek op bewoners van onder meer de recreatieparken De Leine en Klein Scheveningen, die vinden dat de gemeente Midden-Groningen te veel ruimte geeft aan recreatieondernemers.
Dat zou ten koste gaan van recreanten en bewoners van recreatiewoningen, zei woordvoerder Bert de Bey van belangenvereniging Coöperatie Bungalowpark De Leine tijdens de zaak in Den Haag. Volgens De Bey is het nieuwe bestemmingsplan een potpourri van fouten en nalatigheden en zal de gemeente aan de bak moeten om alles weer recht te breien.
'De gemeente had met een integrale gebiedsvisie moeten komen. Daarover waren we in overleg, totdat de stekker er werd uitgetrokken. Dit plan is geen integrale visie op het recreatie- en woongebied', aldus de woordvoerder.

'Wij gaan niet weg'

Maar de watersportondernemers vinden dat De Bey en medestanders met een kanon op een mug schieten. Stalman vindt bovendien dat belangenbehartigers van de bungaloweigenaren en bewoners politiek over de ruggen van de ondernemers voeren, omdat ze permanent in hun recreatiewoningen willen wonen. Alleen willen de gemeente en de provincie dat niet, die willen meer ruimte voor recreatie aan de boorden van het Zuidlaardermeer. Geen woonwijk.
Nu opeens hebben ze allemaal last van ons en zouden we te groot worden, echt onzin
John Stalman - Watersport- en jachthavenondernemer
'Wij zijn ondernemers die daar al sinds jaar en dag zitten', vertelde Stalman aan de rechters in Den Haag. 'De recreatieparken zijn pas rond het begin van deze eeuw gebouwd. Zij wisten dat wij er zaten toen ze hun huisjes kochten. En nu hebben ze opeens allemaal last van ons en zouden we te groot worden. Echt onzin. Hier, een ansichtkaart van mijn bedrijf uit 1980 en een luchtfoto van nu. We zijn nog net zo groot als toen. Wij zitten hier al decennialang en gaan hier niet weg.'

Parkeerplaatsen

Het steekt Stalman vooral dat de tegenstanders hun pijlen op zijn bedrijf Allround Watersport Meerwijck en Paviljoen De Rietzoom richten. Zo vinden de tegenstanders dat de discotheek van De Rietzoom moet inbinden. Er zouden te weinig parkeerplaatsen voor het watersportbedrijf zijn en het ponton met tankstation zou levensgevaarlijk zijn.
'Allemaal onzin. Wij hebben 170 parkeerplaatsen, terwijl we er 135 nodig hebben', pareerde Stalman. Een parkbewoner zei daarop dat de parkeerplaatsen in de winter vol staan met gestalde boten. 'Maar dan zijn er ook nauwelijks passanten, alleen als er geschaatst kan worden is het wat drukker', reageerde Stalman.

Haken en ogen

Desondanks zagen de hoogste bestuursrechters tijdens de zitting toch nog wat haken en ogen aan het bestemmingsplan. Zo lijkt het erop dat de gemeente toch nog wat aanvullende onderzoeken moet doen naar de milieueffecten van het watersportbedrijf en de discotheek. Verder bleek dat de gemeente een onduidelijk beleid voert over wie in de recreatiebungalows mogen wonen en onder welke voorwaarden.
Zo krijg de ene bewoner een persoonsgebonden woonvergunning, die vervalt als de woning wordt verlaten. Anderen krijgen een objectgebonden vergunning, wat betekent dat diegene de bungalow mag doorverkopen als deze wordt verlaten. Remy Mulder, die op Klein Scheveningen woont, voelt zich gedupeerd door dit beleid. Hij vroeg aan de Raad van State alsnog om een objectgebonden bestemming, zodat zijn moeder en hij daar kunnen blijven wonen.

Uitkoopregeling?

Als dat niet kan, omdat de woning dicht bij het watersportbedrijf van Stalman ligt, wil hij een goede uitkoopregeling of compensatiegeld. 'Want in 2013 beloofde de gemeente dat we daar konden blijven wonen en we de bungalow als woning konden verkopen. Dat kun je tien jaar later niet zomaar terugdraaien', meent Mulder.
Het beste is om het gehele plan te vernietigen
Bert de Bey - Woordvoerder belangenvereniging Coöperatie Bungalowpark
Om die reden wilde rechterstaatsraad Jaap Hoekstra weten hoeveel tijd Midden-Groningen nodig heeft om extra onderzoeken te doen en eventuele gebreken in het plan te repareren. '26 weken zal wel genoeg zijn', aldus een zegsman van de gemeente. Volgens de Coöperatie Bungalowpark De Leine is een half jaar echter niet genoeg om alle fouten en nalatigheden in het plan te repareren. 'Het beste is om het gehele plan te vernietigen. De gemeenteraad kan beter een geheel nieuw plan maken', vond De Bey.
De uitspraak in deze zaak volgt binnen enkele weken.