Ruim 8500 klachten over eindexamens in Groningen: 'Muizen in de gymzaal, vet eng'

Leerlingen in Leek beginnen aan het examen Duits in Leek (ter illustratie)
Leerlingen in Leek beginnen aan het examen Duits in Leek (ter illustratie) © Elwin Baas/RTV Noord
In onze provincie zijn dit jaar ruim 8500 klachten binnengekomen over het eindexamen voor middelbare scholieren. Het aantal klachten over de eindexamens is landelijk tot nu toe over de 302.000 gegaan; een recordaantal. Dat meldt Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) op de laatste dag van de eindexamens.
Dinsdag kwam er met de examens Fries, Russisch, Spaans, Turks en Arabisch een einde aan de eindexamens. Alleen de scholieren die examens moeten inhalen of herkansen moeten nog aan de bak.

Meeste klachten van havisten

Woordvoerder van het LAKS, Rafke Hagenaars, vertelt dat er in Groningen het meest geklaagd is over het vak Geschiedenis op de havo. 'Vanuit Groningen hebben we iets meer dan 8500 klachten ontvangen. Voornamelijk over Geschiedenis, Nederlands en Wiskunde A op de havo kwamen veel klachten binnen.'
'De meest gehoorde klacht was dat vraag 18 van Geschiedenis te moeilijk was. Ook over vraag 32 op het Duits examen havo is veel geklaagd. De meeste klachten vanuit onze provincie kwamen van de havisten en daarna van vwo’ers', aldus de woordvoerder.
'Van alle klachten kwamen bijna vierduizend uit de stad Groningen. Daar kwamen voornamelijk klachten vandaan over Geschiedenis, Nederlands en Wiskunde op de havo. Daarnaast was van het Nederlands examen op de havo vraag 4 te lastig volgens veel leerlingen.'

Nasleep coronapandemie

Wat is volgens het LAKS de reden dat er dit jaar meer geklaagd werd dan ooit? 'We rekenden al op veel klachten omdat de examenregelingen dit jaar niet zijn versoepeld, ondanks dat wij daar voor hebben gelobbyd. Veel scholieren hebben nog leerachterstanden, veroorzaakt door de nasleep van de coronapandemie. Ook het lerarentekort zou een rol spelen bij de achterstanden', zegt Hagenaars.
Het leek erop dat de muizen meer lol hadden dan de scholieren
Rafke Hagenaars - Woordvoerder LAKS
Over de meest opmerkelijke klacht vanuit onze provincie hoeft de woordvoerder van de scholierenbond niet lang na te denken. 'In een van de examenruimtes in de stad Groningen liepen muizen. De letterlijke klacht luidde: 'Er liepen muizen door onze gymzaal, vet eng'. Welke gymzaal het precies is, mag ik helaas niet zeggen vanwege privacy-redenen. Maar het leek er in elk geval op dat de muizen meer lol hadden dan de scholieren.'

Aanpassingen correctiemodel

Het LAKS meldt dat de examenklachten dit jaar al hebben geleid tot het aanpassen van het correctiemodel van de vwo-examens Engels en bedrijfseconomie.
Halverwege juni begint het tweede examenblok, bedoeld voor herexamens en inhaalexamens. Klagen bij het LAKS over de examens kan dan alleen nog online en niet meer via de klachtenlijn.