Tientallen boeren met mentale problemen melden zich bij steunpunt

Een trekker op het land
Een trekker op het land © FPS/Jos Schuurman
Twee maanden geleden ging de campagne TABOER van boerenorganisatie LTO Noord en de stichting Zorg om Boer en Tuinder (ZOB) van start. De campagne, die bedoeld is om aandacht te vragen voor de mentale gezondheid van boeren en tuinders, blijkt goed aan te slaan.
Volgens de initiatiefnemers hebben zich al tientallen boeren en tuinders gemeld via de telefoon of e-mail en wordt de website van TABOER meer dan tweehonderd keer per dag bezocht. Daarmee is de campagne succesvol van start gegaan, zeggen beide organisaties.

Taboe doorbreken

De campagne is opgezet om het taboe onder boeren te doorbreken om te praten over mentale problemen. Het gaat om problemen die te maken hebben met de steeds groter wordende regeldruk en het toekomstperspectief van het bedrijf, maar het kan ook gaan om problemen in de relationele sfeer of financiële problemen.
Natuurlijk merk je soms tijdens het bellen dat één telefoongesprek niet gaat helpen
Nicole - telefoniste bij de TABOER-lijn

'Positief verrast'

'Het is goed om te zien dat boeren en tuinders zich melden met een hulpvraag', zegt regiobestuurder Fije Visscher van LTO Noord. 'Tegelijkertijd laat het zien dat de gevoelens van stress en somberheid groot zijn. Er zijn nog veel meer boeren en tuinders die mentaal in de knel zitten dan die nu contact hebben opgenomen.' Hij zegt 'positief verrast' te zijn over het aantal meldingen, omdat er onder boeren niet zo snel gesproken wordt over mentale problemen.

Professionele hulp

Nicole is telefoniste bij de TABOER-lijn en vertelt over haar ervaringen: ‘Wij bieden een luisterend oor. Soms kunnen wij helpen met simpele tips, zoals het maken van een duidelijke dagindeling. Of door uit te vragen welke werkzaamheden zij nou echt leuk vinden om te doen en door vervolgens aan te geven dat ze die werkzaamheden misschien wat vaker moet plannen en er ook bewust van moeten genieten. Natuurlijk merk je soms ook tijdens het bellen dat één telefoongesprek niet gaat helpen. Dan proberen wij hen in contact te brengen met professionele hulp.
LTO Noord en ZOB roepen boeren en tuinders nadrukkelijk op naar elkaar om te zien en met iemand te praten als zij mentale problemen hebben. TABOER is te bereikbaar op telefoonnummer 088-8886608 of via de e-mail op info@taboer.nl.