Boer uit Niebert eist honderden waterbuffels op via rechter

Een waterbuffelkalf
Een waterbuffelkalf © Freerk Boskers
Een boer uit Niebert eist voor de rechtbank dat een melkveehouder uit Zeewolde 347 waterbuffels aan hem afstaat.
De Groninger heeft beslag laten leggen op een deel van de dieren die hij vorig jaar oktober kocht. De boer uit Flevoland weigert de buffels mee te geven, omdat de koop volgens hem een schijnconstructie was. De boer uit Niebert zou daar willens en wetens aan hebben meegewerkt. Dat meldt Omroep Flevoland.

Schijnkoop

De melkveehouder uit Zeewolde wilde zijn zoon helpen die met zijn bedrijf Buffel Mania eigenlijk de eigenaar was van de kudde. Maar dat concern zat in de problemen en op een deel van zijn buffels was al beslag gelegd. Om te voorkomen dat de rest van de kudde ook zou verdwijnen, werd een schijnkoop bedacht, verklaarde de zoon onlangs voor de rechtbank.
Dat het een nepovereenkomst was, zou blijken uit de prijzen waar de buffels voor zijn verkocht. De boer uit Niebert kocht ze voor vierhonderd euro per stuk, terwijl de marktwaarde ruim drieduizend euro zou zijn.

'Gewone koopovereenkomst'

De Groninger voelt de kwestie als een 'mes in de rug'. 'Wij hebben een gewone koopovereenkomst gesloten, ik wilde hen helpen.' Hij heeft dan ook beslag laten leggen op een deel van de 347 buffels en wil de dieren zo snel mogelijk ophalen.
De rechter doet binnenkort uitspraak.