'Brits politieoptreden amateuristisch'

GRONINGEN - Volgens Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap aan de RuG, zou de Britse politie nog veel kunnen leren van de Nederlandse mobiele eenheid.
Het optreden van de politieagenten bij de bestrijding van de rellen is bijna amateuristisch, zegt Brouwer. In Londen vechten de agenten één op één tegen de demonstranten, iets wat in Nederland nooit gebeurt. De Nederlandse politie treedt op als groep.
De Britse politie is gewend zo veel macht en middelen tot haar beschikking te hebben dat ze niet getraind is een strategie te ontwikkelen om geweld tegen te gaan, zegt de hoogleraar. De Nederlandse politie is getraind in gebruik van zo min mogelijk geweld. Pas als het echt niet anders kan wordt de ME ingezet.
Tijdens een actie van de ME houden ME'ers met politiehonden, en eventueel daarachter een cordon politiepaarden de demonstranten op hun plaats. Ondertussen blijven politie-officieren praten met de demonstranten. Vaak helpt dat. Als het dan toch tot geweld komt, treedt de ME meteen veel daadkrachtiger op dan ze in Groot-Brittannië tot nu toe hebben gedaan, aldus Brouwer.