Schade aan serrevloer in Grijpskerk komt volgens Raad van State niet door aardbevingen

Volgens de Raad van State heeft het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) het bij het rechte eind en is de verzakking van een serrevloer van de familie Posthumus in Grijpskerk niet te wijten aan aardbevingen.
Dat schrijft de hoogste bestuursrechter woensdag in een einduitspraak over het mijnbouwschadeconflict.
Slappe ondergrond
Overigens besloot het IMG eerder al een schadevergoeding van ruim duizend euro uit te keren. Een aantal gebreken aan woning en serre zou wel door de aardbevingen zijn veroorzaakt. Maar de extra verzakking van de vloer en scheuren in de vloertegels zouden door de slappe ondergrond komen. De serre is in tegenstelling tot de woning niet gesteund op heipalen.
Bodemonderzoek
De Raad van State vindt dat het IMG voldoende en uitgebreid onderzoek heeft gedaan in en rond de serres. Zo hebben IMG-onderzoekers in de buurt van de woning grondboringen en sonderingen gedaan om de bodemopbouw en draagkracht van de bodem te bepalen.
Posthumus wees er eerder met behulp van aardbevingsdeskundige Willem Meiborg op dat het wel heel vreemd is dat de serrevloer pas na de zwaardere aardbevingen, zoals die in Huizinge in 2012, flink is gaan zakken. De Raad van State vindt de argumenten van Posthumus en Meiborg niet overtuigend genoeg.
Eerste scheuren
'Wij hebben die serre in 1996 laten bouwen. In 2006 nog is de vloer eruit gegaan om vloerverwarming en plavuizen aan te leggen. Toen is er niets van een verzakking geconstateerd. In 2015 ontstonden de eerste scheuren. En dat zou niets met de gaswinning en aardbevingen te maken hebben. Dat is toch onzin, dat is zelfs door een paar bouwkundigen bevestigd', zei Posthumus eerder tijdens de rechtszaak in Den Haag.
De Raad van State vaart evenwel op de onderzoeksresultaten van het IMG. De kosten voor herstel van de vloer lopen immers in de duizenden euro’s.