Rijkswaterstaat treft paraffine aan op strand Schiermonnikoog

Op een strand wordt paraffine opgruimd
Op een strand wordt paraffine opgruimd © ANP
Op het strand van Schiermonnikoog en Ameland is paraffine aangetroffen. Op Schiermonnikoog is Rijkswaterstaat inmiddels druk met opruimen.
Gelige brokjes die lijken op kaarsvet; een flink stuk van het strand van Schiermonnikoog ligt ermee bezaaid. Het gaat om paraffine, een natuurlijk bestanddeel van ruwe olie.
Paraffine wordt gebruikt bij bijvoorbeeld de productie van kaarsen of als omhulsel voor kaas. Ook zit het in vaseline en handcrème.

Niet verboden

Het is waarschijnlijk in het zeewater terechtgekomen doordat een schip de laadruimte of tank heeft schoongespoeld. Volgens Rijkswaterstaat Noord-Nederland is het lozen van paraffine op zee niet verboden. Wanneer kan worden achterhaald welk schip de lozing heeft gedaan, draait dit wel voor de schoonmaakkosten op.
Paraffine is niet giftig, maar bijvoorbeeld honden die het opeten, kunnen er wel ziek van worden. Zij kunnen de stof niet verteren. Ook het oprapen door mensen wordt afgeraden, omdat er bij het schoonspuiten van het schip mogelijk chemische middelen zijn gebruikt.

Dode vogels

In de zee kan de stof wel akelig uitpakken, vooral voor vogels. Hun veren gaan aan elkaar plakken en verliezen de waterdichtheid. Hierdoor raken de vogels doorweekt en zijn ze te zwaar om te vliegen of te drijven. Door honger, uitputting of kou kunnen de vogels sterven. Onder meer meeuwen eten soms de brokjes op en zo'n massief blok in de maag kan zeker leiden tot de dood.

Schoonmaken

Het schoonmaken van het strand gebeurt deels met de hand en deels met een beachcleaner. Met een grote zeef achter een tractor worden de brokjes van het strand geveegd. Rijkswaterstaat hoopt het strand donderdag (morgen) weer schoon te hebben.