Marilva stond haar nier af aan achternichtje Lotte: 'Ik voelde mij aangesproken'

Lotte (rechts) kreeg een nier van Marilva (links)
Lotte (rechts) kreeg een nier van Marilva (links) © RTV Noord
Een nier doneren gaat niet zomaar zonder slag of stoot. Marilva uit Stadskanaal deed het ongeveer een jaar geleden wel. Haar achternichtje Lotte was de gelukkige ontvanger. Zij heeft als sinds haar geboorte een nierafwijking.
Door de transplantatie nam het leven van Lotte een enorm positieve wending. 'Ik mag meer eten, meer dingen doen en lig niet meer dagen op bed na een dag school', vertelt ze. 'En ik spreek met vrienden af na schooltijd', vervolgt ze. 'Het is fijn en leuk dat dit nu allemaal wél kan.'
Bekijk hier het volledige gesprek met Lotte en Marilva:
Marilva stond haar nier af aan achternichtje Lotte

Nierfunctie achteruit

Terug naar 24 mei vorig jaar, toen Marilva haar nier afstond aan Lotte. Een paar jaar daarvoor, in aanloop naar 2020, werd al duidelijk dat de nierfunctie van Lotte steeds verder achteruitging. 'In de familie-app zei haar moeder al: we hebben nu een donor nodig', herinnert Marilva. 'Toen voelde ik mij wel aangesproken en hebben we het er thuis over gehad, want mijn man en kinderen moeten er wel achter staan.'
De knoop werd zodoende doorgehakt en de transplantatie vond plaats. Lotte krabbelde na de ingreep steeds verder op, maar ook Marilva moest van ver komen. 'In het begin was het heel pittig omdat er een foutje werd gemaakt met de medicatie. Ik heb te veel morfine gekregen en daar heb ik nog darmklachten van. En daar moet je een weg in vinden', vertelt ze over het herstelproces.
Marilva en Lotte daags na de niertransplantatie
Marilva en Lotte daags na de niertransplantatie © RTV Noord
Al te veel klagen wil ze echter niet. 'Het is een heel bijzonder jaar geweest, het was goed', gaat ze verder. 'De operatie is ook helemaal goed gegaan en ik kan alles wat ik voorheen ook kon', besluit ze.

Lees ook: