Gemeente Groningen volgt voorbeeld provincie met TikTok-verbod op zakelijke telefoons

De TikTok-app op een mobiele telefoon
De TikTok-app op een mobiele telefoon © ANP
Ambtenaren en bestuurders van de gemeente Groningen kunnen binnenkort geen TikTok meer gebruiken op hun zakelijke telefoon. De gemeente Groningen is in navolging van de provincie Groningen bezig met zo’n verbod.
Wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) - naar eigen zeggen zelf geen gebruiker van het sociale medium - zegt dat er een aanpak in voorbereiding is. ‘We waren hier al mee bezig. We willen TikTok op zakelijke telefoons onmogelijk maken en we bereiden het nu voor om dit aan te pakken. Dat kan heel snel gaan.’

Spionagegevoelig

De fractie van D66 stelde het TikTok-gebruik op zakelijke telefoons aan de orde. De app wordt gezien als een spionagegevoelige app, omdat je hem als gebruiker toegang geeft tot je gegevens. De app is eigendom van een Chinees bedrijf.
‘We zien dat meerdere instanties aan de bel hebben getrokken met betrekking tot de digitale veiligheid en de waarborging van de privacy’, zegt raadslid Maria Martinez Doubiani.

Waarschuwing AIVD

Naast de provincie Groningen zijn ook andere provincies en gemeenten al overgegaan op zo’n TikTok-verbod. Het kabinet verbood ambtenaren onlangs ook om apps als TikTok op hun werktelefoon te hebben na waarschuwingen van inlichtingendienst AIVD.
Vooruitlopend op een maatregel probeerde Broeksma de gemeenteraad al enigszins gerust te stellen. ‘De andere wethouders en ambtenaren die ik gevraagd heb, hebben geen van allen TikTok op hun zakelijke telefoon.’