Fotograaf Roelof Bos speelt graag met de werkelijkheid in zijn favoriete provincie

Fotograaf Roelof Bos met een van zijn werken
Fotograaf Roelof Bos met een van zijn werken © Remco in 't Hof/RTV Noord
Op de foto- en schilderijenexpositie Dorpen en Steden in de kerk van Obergum in Winsum is bijzonder werk te bewonderen. Zo kun je precies zien wat Roelof Bos heeft vastgelegd, maar daarbij heeft de fotograaf de werkelijkheid een beetje gemanipuleerd. En dat zorgt voor opmerkelijke creaties. Fotograaf Roelof Bos speelt graag met de werkelijkheid in zijn favoriete provincie
Eigenlijk is Bos reclamefotograaf en fotografeert hij meestal in opdracht. Maar als de in Winschoten geboren fotograaf op pad is in zijn geliefde provincie en geen last heeft van deadlines of veeleisende opdrachtgevers, dan volgt hij zijn hart.
'Ik probeer Groningen te vangen in samengestelde beelden en door middel van fotoshop manipuleer ik de werkelijkheid, maar er ontstaat wel een nieuw Gronings beeld', zegt Bos, die een van de exposanten is op de kunstexpositie in de kerk van Obergum.
Fotograaf Roelof Bos speelt graag met de werkelijkheid in zijn favoriete provincie

Heimwee

Bos volgde zijn fotografie-opleiding in Den Haag. Hij wilde zich daar oorspronkelijk vestigen, maar Groningen liet hem niet los. Bovendien kreeg zijn Groningse vrouw heimwee. 'Ja en dan is er maar één oplossing', zegt hij lachend. Bos kwam in Winsum terecht en vestigde zich in het dorp als zelfstandig fotograaf. 'Het vrije werk dat ik maak gaat meestal over Groningen. Dát zijn mijn kunstwerken.'
Het was een ongelooflijk monnikenwerk om die foto af te krijgen
Roelof Bos over een van zijn werken
Bos combineert het Groningse landschap graag met het werk van andere kunstenaars: 'Ik heb bekend werk van de graficus Escher over laten vloeien in een droneshot van het Reitdiepdal', zegt Bos. 'Het was een ongelooflijk monnikenwerk om die foto af te krijgen', legt hij uit.

Gronings tintje

Behalve de foto's van Bos zijn op de tentoonstelling ook veel straatbeelden uit de stad Groningen te zien. Boerenhoeven, vergezichten en uitgestrekte landschappen geven de expositie een Gronings tintje. De meeste kunstenaars zijn afkomstig uit de provincie en laten hier hun beste werk zien.
De schilderijen- en foto-expositie Dorpen en Steden is nog tot en met zondag 4 juni te zien in de kerk van Obergum.