Primeur voor hbo: studenten Hanze kunnen doctoraat halen

PD-studenten Lieke Dalstra (links) en Agustin Martinez (rechts)
PD-studenten Lieke Dalstra (links) en Agustin Martinez (rechts) © Mirre van de Klok/RTV Noord
Sinds dit jaar kunnen hbo’ers op onder andere de Hanzehogeschool starten met een doctoraatstraject, de Professional Doctorate (PD). Het doctoraat is de hoogste graad dat in het onderwijs behaald kan worden en wordt na een master gedaan.
Een doctoraat was eerst alleen nog voor universiteitsstudenten weggelegd, maar daar komt verandering in. ‘Bij de universiteit onderzoeken mensen om uiteindelijk kennis toe te voegen aan de wetenschap, maar hier wordt praktijkonderzoek gedaan’, vertelt bestuurder Annemarie Hannink.
De Hanze heeft 11 pilot plekken beschikbaar in vier verschillende domeinen: Kunst + Creatief, Energie & Duurzaamheid, Gezondheid & Welzijn en Techniek & Digitalisering. De pilot bij de Hanze duurt zeven jaar.

‘Ik heb er zin in!’

Twee PD-kandidaten werden woensdag gepresenteerd. Agustin Martinez gaat een PD doen in Kunst + Creatief. ‘Ik ga praktijkgericht onderzoek doen, waarbij we kunst en technologie willen combineren. Ook hoop ik veel te leren’, zegt Martinez enthousiast.
Ook Lieke Dalstra gaat een PD doen, haar richting wordt Gezondheid & Welzijn. ‘Voor mij betekent dit traject dat ik straks vier jaar de tijd heb om me beter te ontwikkelen’, vertelt Dalstra.

Universiteit

Niet elke universiteit in Nederland is blij met dit nieuwe doctoraatstraject van de hogescholen, maar in het Noorden is dit geen probleem. ‘De Rijksuniversiteit Groningen is heel enthousiast over dit programma’, vertelt Hannink.